Házhoz jön a sarki fény!

Ha önnek egyik vágya az volt, hogy megtekinthesse egyszer a sarki – esetünkben az északi – fényt, az aurora borealist, most megteheti. Igaz, hogy csak hajnaltól délig – egész pontosan közép-európai idő szerint 5 és 13 óra között –, de legalább több hónapon keresztül!

Zöld FöldKirály Farkas2010. 09. 24. péntek2010. 09. 24.
Házhoz jön a sarki fény!

Nem kell temérdek idő, pénz és energia befektetésével elutaznia a sarkvidékre – csupán arra a szerkentyűre van szüksége, amelyen ezt a cikket olvassa: a számítógépére. Ugyanis a kanadai űrügynökség (Canadian Space Agency – CSA) élő adásban közvetíti az interneten a színek és formák oly csodálatos játékát az északi pólusról.

„A bolygónkon bárhol élő emberek felfedezhetik most az északi fény gyönyörűségét az otthonukból, a komputerük közvetítésével. Reméljük, hogy a boreális fények tánca felkelti az önök kíváncsiságát az égbolt tudománya és a mi csillagunkkal, a Nappal való kapcsolatunk iránt” – nyilatkozta Steve MacLean, a CSA elnöke.

A poláris aurórák – tehát a sarki fények – a Föld sarkainál a légkörbe behatoló, a Napból érkező, elektromosan töltött részecskék létrehozta fényjelenségek. Minél közelebb van egy hely az Egyenlítőhöz, annál ritkább a valószínűsége annak, hogy onnan megfigyelhető legyen sarki fény, a természeti jelenségek egyik legszebbike. Hazánkból csak elvétve látható a fenomén. Most viszont a CSA-nak a Kanada északi részén felállított, AuroraMax névre keresztelt webkamerának köszönhetően bármikor megkuklucskálhatjuk, vajon táncolnak-e a valószerűtlen fények a messzi Északon.

Ezek is érdekelhetnek