Újra ölhetőek a fókák

Harmincéves tilalom után az észt hatóságok úgy döntöttek: engedélyezni fogják a fókavadászatot a Rigai-öbölben fekvő Kihnu szigetén.

Zöld FöldValló László2010. 09. 18. szombat2010. 09. 18.
Újra ölhetőek a fókák

Az Észtországhoz tartozó kis sziget ötszáz lakója arra hivatkozva kérte a tilalom fölfüg¬gesztését, hogy náluk a fókahús évszázadok óta a hagyományos étkezés része, s már igencsak kiéheztek rá.

Volt eredménye a tiltásnak, mivel az elmúlt tíz évben a szürkefóka-állomány ezerötszázról négyezerre nőtt a szigeten és környékén.

A hatóságok évi harminc fóka „kilövésére” adnak engedélyt, amiből kedvükre lakmározhatnak a szigetlakók, hiszen az átlagosan 2,5 méter hosszú és 170-200 kilogramm súlyú állatokból több mint száz kilogramm szalonna vagy akár 50 liter olaj is nyerhető. A fóka nyelve és a vére pedig ínyencségnek számít.

A mindössze 16 négyzetkilométeres Kihnu köves-homokos felszínű, magasabb területeit fenyves borítja. Környezetében ötvennél is több apró szigetecske található, amelyek fontos fészkelő- és pihenőhelyei a madaraknak, s amelyeken gyakran megpihennek a szürkefókák is.

Ezek is érdekelhetnek