Halott madarak hullottak az égből

Az Egyesült Államokban, Arkansas államban, Beebe város közelében – eddig ismeretlen okból – tömegesen zuhantak holtan alá a piros szárnyú feketerigók.

Zöld FöldA. Fodor György2011. 01. 03. hétfő2011. 01. 03.
Halott madarak hullottak az égből

Szilveszter éjszakáján, helyi idő szerint éjfél előtt fél órával kezdődött a félelmetes jelenség. Beebe, az 5-6 ezer lakosú kisváros közelében egy elég jól körülhatárolható területen sorra buktak le a magasból a halott piros szárnyú feketerigók (Agelaius phoeniceus). A CNN amerikai hírtelevízió hétfőn jelentette, hogy szombat óta legalább ötezer halott madarat találtak. A hatóságok különleges osztagokat állítottak fel, amelyek összegyűjtik a kertekből, a háztetőkről és a környékről is a halott madarakat.

Mintegy 65 madár tetemét az Arkansas állambeli hal- és vadvédelmi bizottság laboratóriumba küldte, hogy ott állapítsák meg a madárhullás okát. Karen Rowe, a bizottság ornitológusa szerint lehetséges, hogy a madárrajt villámcsapás érte, esetleg magas légköri jégeső végzett velük.

Annak egyelőre semmi jele, hogy a madarakkal valamilyen méreg végzett volna. Ezt cáfolja az is, hogy a tömeges madártragédia csak ezeket az észak-amerikai madarakat sújtotta.

Szakértők szerint betegség sem végezhetett a madarakkal: beteg madár nem repül, így bizonyosra vehető, hogy a tömeghalált valamilyen gyors jelenség okozhatta. A feketerigók éjjel általában a fák ágain pihennek – oka volt annak, hogy éjjel hirtelen tömegesen felrepültek és a magasban lelték halálukat.

A CNN azt is felvetette, hogy a közelben tűzijátékot rendeztek és a madarak halálát talán a rakéták okozta stressz, a robbanások zaja okozta.

Nem zárható ki, hogy a madarak halálát tornádók okozták: december 31-én szélviharok söpörtek végig Arkansason és más szomszédos államokban is, amelyek megöltek hét embert.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek