Mennyire vagyunk zöldek?

Egyre többet hallani a környezettudatos háztartások fontosságáról és azokról a megoldásokról, melyekkel energiatakarékosabbá és kevéssé szennyezővé alakíthatjuk az életünket. Vajon mennyi épül be ezekből a mindennapjainkba?

Zöld FöldKovács Réka2011. 01. 10. hétfő2011. 01. 10.
Mennyire vagyunk zöldek?

Víztakarékos WC-tartály, keveset fogyasztó izzók és háztartási gépek. Ezek használatával és számtalan apró trükkel környezetbarát otthont alakíthatunk ki magunk körül. A környezettudatos gondolkodás megnyilvánulási formáiról készített kutatást a Zöld Gondolat Lovagrend a Paksi Atomerőmű támogatásával, melyből kiderül: évről-évre egyre zöldebbek vagyunk mi, magyarok.

A megkérdezettek többsége törekszik a környezet- és energiatudatos életmódra, s – ha lehetősége nyílik rá – e megoldásokat alkalmazza az otthonában is. Vagyis gyakran választunk víztakarékos WC-tartályt és mosunk 40 fokon, sokan döntenek a zuhanyzás mellett fürdés helyett, s az elektromos berendezéseket is lekapcsolják használaton kívül. Egyre nagyobb szerepet kapnak az energiatakarékos izzók és háztartási gépek, sőt sokan veszik már a fáradságot a szelektív hulladékgyűjtésre is. A zöld gondolkodásmód akadálya legtöbbször a lehetőség hiánya, illetve az anyagi korlát – derült ki a kutatásból.

A szelektív hulladékgyűjtés elterjedését bizonyítja, hogy a lakosság mintegy 61 százaléka él e lehetőséggel és további 25 százalékuk is hasonlóan tenne, ha alkalma lenne rá.

Új háztartási gép vásárlása esetén a válaszadók 70%-az A vagy A+-os energiaosztályú háztartási gépet választja, s további 24% is hasonlóképpen tenne, ha anyagi helyzete megengedné.

Kor szerinti megoszlás szerint a „legzöldebbnek” a 35-55 éves korosztály bizonyult, őket követték a 18 év alattiak, akiknek a többsége azonban inkább szülői nyomás hatására vált környezettudatossá, semmint meggyőződése alapján. A tudatosság tekintetében a harmadik helyre a 26-35 és az 55-75 éves korosztály került, míg a legpazarlóbbnak az „aranyifjú” 18-26 év közöttiek bizonyultak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek