Gyűjtsd az italos kartondobozt!

Nagyszabású környezetvédelmi akciót indított az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ), melyben 11 város és 6 budapesti kerület kisiskolásai gyűjtik az üres kartondobozokat.

Zöld FöldKovács Réka2011. 10. 31. hétfő2011. 10. 31.

Kép:

Gyűjtsd az italos kartondobozt!

Az iakcióban az dén 250 iskola és óvoda több mint 50 ezer tanulója vehet részt, így a szervezők remélik, hogy a megkétszerezhetik a tavalyi 26 millió tonna összegyűjtött doboz mennyiségét. A kezdeményezés célja, hogy az iskolások és óvodások, s rajtuk keresztül a szüleik is megtapasztalhassák a szelektív hulladékgyűjtés hosszú távú gyakorlatát és hasznosságát.

A programban Budapesten a X., XIV., XVI., XVII., XVIII. és XIX. kerület iskolásai vesznek részt, míg vidéken Debrecen, Dunakeszi Kaposvár, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Szeged, Szekszárd, Székesfehérvár, Tiszafüred és Veszprém csatlakozott a kezdeményezéshez.

Döbbenetes számok kerültek napvilágra hazánk italos kartondoboz szemetét tekintve: évente mintegy 450 millió darab kerül forgalomba, ami a 3,8 millió magyar háztartás fogyasztására lebontva családonként évi 100-125 dobozt jelent.

Egy átlagos tejes vagy gyümölcsleves doboz legalább 75 százalékban jó minőségű papírból készül, s ennek mindössze 17%-át, azaz családonként 21 darabot gyűjtenek vissza szelektíven! Pedig az így gyűjtött italos kartondobozokból egyszerűen készíthető újra papír, ez az arány tehát óriási pazarlást jelent.

Sokan nem tudják, hová is lehet dobni az italos dobozokat, s való igaz, hogy a módszer városonként eltérő lehet. Az IKSZ honlapján azonban könnyedén utánanézhet, hogy az Ön városában hova lehet bedobni a dobozokat.

Ezek is érdekelhetnek