Ismerős ismeretlen delfinek!

Időnként hír érkezik a világ sajtójába: újabb állatfajt fedeztek fel a bolygó valamelyik eldugott sarkában. Most a burrunan delfinről szól a fáma.

Zöld FöldKirály Farkas2011. 10. 06. csütörtök2011. 10. 06.
Ismerős ismeretlen delfinek!

Általában pókok, atkák, hasonló méretű állatkák a tudósítások szereplői. A legfrissebb sztár azonban nagyobb felfedezés, minden értelemben: a burrunan delfin az átlagosan két és fél méteres hosszával a nagyobb élőlények közé tartozik.

Kérdés lehet, hogy egy ekkora cetfélének hogyan sikerült elrejtőzni a mindeneket rendszerező tudósok előtt? Úgy – hogy nem is rejtőzött. Ugyanis a burrunan delfin mindvégig vidáman úszkált Dél-Ausztrália partjainál, az emberek pedig valamelyik ismert palackorrú delfinfaj egyedeinek vélték-nézték őket.

Csupán a bennszülöttek illették külön névvel: a burrunan valami olyasmit jelent, hogy „disznódelfinszerű nagy tengeri hal”. Mígnem számos koponya-, valamint génminta-összehasonlítás be nem bizonyította, hogy eggyel több cetfaj létezik, mint eddig gondoltuk. Az 1800-as évek óta mindössze három delfinfajt azonosítottak.

Az új faj egyik szomorú sajátsága, hogy nagyon kevés példányuk él: összesen öt helyen élnek csoportjaik, becslések szerint mintegy 150-200-an úszkálnak az ausztrál vizekben. Védetté nyilvánításukat máris kérelmezték a felfedezőik.

Ezek is érdekelhetnek