Medve egy hőség

A globális felmelegedés átalakíthatja a Yellowstone Nemzeti Park térségének éghajlatát. A Wyoming, Montana és Idaho államok egyes részeit is magában foglaló 8980 négyzetkilométeres park egyike a világ utolsó, szinte teljes épségben megmaradt mérsékelt övi éghajlatú ökoszisztémáinak.

Zöld FöldUjlaki Ágnes2011. 10. 14. péntek2011. 10. 14.
Medve egy hőség

A Sziklás-hegység térségével foglalkozó éghajlati szervezet és a Nagy Yellowstone Egyesület jelentése szerint a XX. századhoz viszonyítva a régió szezonális hőmérsékletei gyorsabban emelkedtek az elmúlt egy évtizedben, mint a világszerte tapasztalt felmelegedési arány.

A tanulmány szerint a felmelegedés növelheti a vadtüzek gyakoriságának és súlyosságának mértékét, megtizedelheti a rezgő nyárfához hasonló csapadékfüggő növények alkotta erdőségeket, csökkentheti az első osztályú pisztrángozóhelyeket kínáló hegyi patakok vízmennyiségét, és súlyosan károsíthatja a grizzlymedvékhez hasonlóan fenyegetett fajok élőhelyeit.

A legvészterhesebb forgatókönyv szerint a park nyári hőmérséklete nagyjából 5 Celsius-fokkal növekedhet 2099-ig. A fullasztó nyári hőség és a száraz telek pusztító hatással lehetnek a már most is betegeskedő olyan alpesi növényekre, mint a fehér törzsű fenyő (amerikai cirbolya), amelynek termése a grizzlyk egyik kedvenc csemegéjének számít, valamint az olyan ritka, hófüggő állatokra, mint a kanadai hiúz.

Ezek is érdekelhetnek