Zöldülő szülők

Zöld FöldKovács Réka2012. 06. 01. péntek2012. 06. 01.

Kép: A Nagycsaládosok Országos Egyesülete energia takarékos izzókal ájndékozta meg többek között a jenei családot is. 2010.02.11. Fotó: Bohanek Miklós

Zöldülő szülők
A Nagycsaládosok Országos Egyesülete energia takarékos izzókal ájndékozta meg többek között a jenei családot is. 2010.02.11. Fotó: Bohanek Miklós

 

Egyre több szülő érzi a környezettudatosság fontosságát és szeretne jó példával járni a gyermeke előtt, mégis sokan bevallják többet is tehetnének.

Talán a szülők érzik leginkább sürgetőnek, hogy a környezetet megóvják a jövő generációi számára. Ezt támasztja alá TODAY Moms/iVillage ezer amerikai szülő megkérdezésével készült vizsgálata, amely szerint a gyermekesek 63 százaléka jobban aggódik a környezet állapota miatt, mióta családot alapított – olvasható az ELTE hírlevelében – és ennek okán a szülők próbálnak is zöld életmódot folytatni, de sokuknak van bűntudata, amiért nem tesznek meg mindent, ami lehetőségükben áll. Szinte kivétel nélkül úgy vélik, hogy többet is tehetnének a környezet védelme érdekében.

Hogy mégis miért nem teszik? Sokan pénzhiányra hivatkozva hátrálnak ki a felelősség alól, de vannak akik az időhiánnyal és a kényelmi szempontokkal érvelnek.

A vizsgálat rákérdezett, milyen környezetkárosító szokásoktól szeretnének megszabadulni a válaszadók. Sokan a műanyagszatyrok használatát, mások az eldobható pelenkák mennyiségét szeretnék csökkenteni, de számosan úgy vélik, jobb lenne, ha kevesebbet használnák autóikat.

A hiányosságok ellenére van, amire odafigyelnek az apák és anyák. A megkérdezettek 82 százaléka igyekszik megtanítani gyermekét arra, miért fontos az újrahasznosítás és miért célszerű kevesebb energiát használni. Minden második szülő figyelmezteti gyermekét, hogy ne vásároljanak olyan termékeket, amely rövid úton a szemetesbe kerül, harmaduk pedig beszél a gyerekekkel a globális felmelegedés problémájáról és a környezet védelmének fontosságáról. – írja az ELTE hírlevele.
 

Ezek is érdekelhetnek