Ha nem lesz kávé...

Közel hetven éven belül teljesen eltűnhet a világ legnépszerűbb kávéfajtája, a kávégyártás alapanyagaként számon tartott arabica. A brit Királyi Botanikus Kertek kutatói etióp tudósokkal együttműködve készítették el a kávé sorsával foglalkozó tanulmányt, majd megállapították, hogy az arabica még az évszázad vége előtt kihalhat a klímaváltozás miatt.

Zöld Föld2012. 11. 20. kedd2012. 11. 20.
Ha nem lesz kávé...

Az arabica a genetikai sokszínűsége miatt a kávéipar fenntartásához szükséges, nélkülözhetetlen alapanyag, és nem valószínű, hogy rugalmasan helyettesíthető lenne bármi mással. Azt már más kutatások is megerősítették, hogy az arabica nagyon érzékeny a klímaváltozásra, így az éghajlati tényezők súlyos károkat okozhatnak a vadon termő növényben.

Ha az arabica eltűnik, kérdéses, hogy hetven év múlva is ihatunk-e kávét. Ez komoly veszteség lenne az emberiségnek, mivel ez a világ legnépszerűbb itala; az olaj után ez a második legkeresettebb kereskedelmi cikk. A meglehetősen pesszimista becslés szerint 2080-ra a jelenlegi termőterületeken a vadon élő arabica kávé 99,7 százaléka is eltűnhet. Pedig ez a becslés olyan szempontból konzervatívnak mondható, hogy a prognózis nem számol az erdőirtások hatásaival, a betegségekkel és a kártevőkkel sem. Ráadásul más tanulmányok azt is kimutatták, hogy az éghajlatváltozás a kávébabhozamot és az ízt is befolyásolhatja. Mindez természetesen drasztikus áremelekdéssel jár majd, pedig a kávéárak már most is az egekben vannak.

Ezek is érdekelhetnek