Mínusz 89 fokot mértek!

A Föld leghidegebb helyén táborozó orosz kutatók bejelentették, sikerült vízmintákat begyűjteniük a több mint 3 kilométerrel az antarktiszi jég alatt pihenő Vosztok-tóból.

Zöld Föld2013. 01. 31. csütörtök2013. 01. 31.
Mínusz 89 fokot mértek!

A felszíntől elzárt édesvízi tó több mint 14 millió éve érintetlen. Az elszigetelt víz kémiája betekintést engedhet a Föld múltjába és a bolygón élő primitív életformákba. Az expedíció vezetői abban reménykednek, hogy a tó a sötét, jeges mélységekhez adaptálódott, hidegkedvelő mikrobáknak ad otthont, melyek szintén évezredek óta el vannak vágva a felszíntől.

Az orosz csapat január 10-én érte el a tó jeges vizét mintegy 3406 méteren. Az expedíció már a korábbi fúrás során, egy évvel ezelőtt is gyűjtött be vízmintákat, akkor azonban nem voltak biztosak benne, hogy ezek a tó vizéből származnak, vagy pedig a felette lévő gleccserből. Az idei fúrás célja olyan minták felhozatala, melyek egyértelműbben a tóhoz köthetőek. A közlemény szerint az első, áttetsző jégminta két méter hosszú, benne buborékos jég látszik. Az intézet szerint a fúrást további 24 méterrel meg tudják hosszabbítani a kábelek segítségével, és új kábelek is úton vannak az állomásra. A mintákat kémiai és biológiai elemzésnek vetik majd alá.

A Vosztok-tó 250 kilométer hosszú és 50 kilométer széles, ezzel az Antarktisz legnagyobb tava a közel 400-ból. 1983-ban itt mérték bolygónk legalacsonyabb hőmérsékletét: mínusz 89,2 fokot.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek