Télálló medvetalpak

Szent igaz, hogy a kaktuszok zöme kifejezetten melegigényes, ám szép számmal vannak köztük fagytűrő fajok is. Zömmel Amerika száraz klímájú területeiről származnak, ahol alig több 200 milliméternél az éves csapadék, és az is rövid idő alatt, szinte egyszerre zúdul le. Emiatt az itt élő növényeknek jószerivel egy évre való nedvességet kell bespájzolniuk, hogy életben maradhassanak.

Zöld FöldValló László2013. 01. 29. kedd2013. 01. 29.

Fotó: (c) Michael Hector

Télálló medvetalpak Fotó: (c) Michael Hector

A kaktuszok képesek erre, sőt némelyek még arra is, hogy ellensúlyozni tudják a téli fagyok pusztító hatását. Mint például a medvetalp kaktuszok változatai (Opuncia phaeacantha, macrocentra, illetve curvispina, fragilis), továbbá az Echinocereus és a Cylindropuntia nemzetség jó néhány tagja.

Ha a fagy nem is, a csapadék, pontosabban a pangó víz annál inkább veszélyezteti mostanság a kaktuszokat, mert kirohadhatnak a gyökereik. Szükségből e célra megfelel a növények fülé húzott, oldalt szellőző kis fóliasátor, ami távol tartja a vizet. Legjobb azonban, ha már a telepítést erre tekintettel végezzük: széles eresz vagy külön védtető alá, és homokkal, kőzuzalékkal kevert kaktuszföldbe ültetjük növényeinket.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek