Sörből emelt Eiffel

Mit kezdhetünk a kiürült sörös vagy üdítős alumíniumdobozzal? Például lehet belőle hajót, versenyautót, pillangót vagy Eiffel-tornyot építeni. Esetleg napkollektort.

Zöld FöldHardi Judit2013. 07. 14. vasárnap2013. 07. 14.
Sörből emelt Eiffel

Két évtizeddel ezelőtt, egy Mikulás-csomaggal kezdődött a történet. Balázs Gyula – akkor óvodáskorú gyermeke kérésére – úgy döntött, saját készítésű játékkal lepi meg a Mikulás-műsoron megajándékozandó kisfiút. Éppen volt otthon alumíniumlemez, ahhoz már csak az olló és a bognárfejű szeg kellett. Vágta, hajlította: egyszer csak a kezében volt a kis szánkó. A siker nem maradt el, nem sokkal később már fia barátait tanítgatta, miképp készítsenek az üres sörösdobozból is mindenfélét. Tíz éve pedig létrejött az Alu-go, mely immár országhódító körútra indult: egyre több kisiskoláshoz jut el.
Gyerek kezébe alumíniumlapot? Nem vágja meg a kezét? Látja szememben a kételyt, és már nyújtja is az imént felvágott sörösdobozt: „Fogja csak meg, simítsa végig a szélét. A papír jobban vág.” Felemelt kezein mutatja: húsz év alatt egyetlen karcolást sem ejtett rajta az alumínium. Balázs Gyula gyakorló családfői hivatása mellett többek között technikai szakkört is vezet az egyik budakalászi általános iskolában, itt találkozunk.

Két fiatal dugja be a fejét az ajtón. Biztos eltévedtek – odakint tombol a nyár! –, de csak pillanatig tart a félreértés: „Gyula bá’, mit segítsünk?” Kiderül, lelkes önkéntesek, szívügyük a környezetvédelem. Az év szinte minden hétvégéjére szervezett programokon gyerekeknek és szüleiknek mutatják meg, mire jó a kiürült doboz. Ha van egy kis idejük, új ötleteken törik a fejüket, amik a társaság honlapjára kerülnek fel – használati utasítással –, hogy más is elkészíthesse a minimesterművet. Leghíresebb makettjük talán a sörösdoboz-borítással épített Eiffel-torony. Bő nyolc méter magas alkotás, csak összeszerelni több órába telik. Amire nemegyszer van szükség, hiszen viszik az országon belül és határain túl. Többször fordult már elő, hogy az alapanyagot csak érkezés után, az adott település határában, az ott lakók segítségével szerezték be. „Sok helyen található illegális szemétlerakó, a helyiek csak örülnek, ha a lehető legtöbb hulladékot elszállítjuk. Amitől más szabadulna – legyen szó alumíniumról, vasról, raklapról –, mi felhasználjuk. Alig kell költenünk a hobbinkra.” Ami a hobbi fogalmát már rég kinőtte: az egykori gyerekek egyetemistákká cseperedtek, de nem vesztették el lelkesedésüket, sőt sorra zsebelik be a díjakat, elismeréseket.

Aki otthon vagy technikaórán próbálna alumíniumból műalkotást varázsolni, alkotócsomagot rendelhet a honlapról. A dobozban találunk speciális fogót, használati utasítást, tervrajzgyűjteményt, golyóstollat, vonalzót, ollót. „Eddig közel kétszázötven iskolába jutottunk el, és több mint harminc iskola technikatanára meg is rendelte az oktatócsomagot – dicsekszik Balázs Gyula. – Így – bár csak sejtéseink vannak – több ezer gyerekhez juthattunk el az évek során.”
Nem csak a készítmények terén álmodtak nagyot. Mivel az Alu-go csapatának életében fontos szerepet tölt be a természet szeretete, megalakították a Kreatív Zöld Kört. A Balázs Máté által vezetett egyesület nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy olyan társadalom születésénél bábáskodjanak, amely fiatal tagjai számára természetes a környezettudatosság. Csapata célja, hogy minél kisebb korban megtanítsák a gyerekeknek, mit tehetnek az élhető holnapért, hogy majd az ő utódaik is élvezhessék a friss levegőt, a tiszta vizet. Mindennek határidőt is szabtak: amíg az ember le nem száll a Marsra…

Ezek is érdekelhetnek