Zöldtárcát, most!

Állítsa vissza az újonnan alakuló kormány a környezetvédelmi tárcát! – javasolta hat civil szervezet a miniszterelnöknek írt levelében. Minderre az egészséges környezethez való, az Alaptörvényben is rögzített jogunk miatt van szükség. Egészségünk állapotát ugyanis a kutatások szerint 40 százalékban a környezet határozza meg.

Zöld FöldHardi Péter2014. 04. 27. vasárnap2014. 04. 27.

Kép: búza gabona termőföld mezőgazdaság szélkerék szélerőmű megújuló energia belvíz csapadék 2013 05 27 Fotó: Kállai Márton

Zöldtárcát, most!
búza gabona termőföld mezőgazdaság szélkerék szélerőmű megújuló energia belvíz csapadék 2013 05 27 Fotó: Kállai Márton

Az elmúlt évtizedben a környezetvédelem súlya folyamatosan csökkent – nyilatkozta lapunknak Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ügyvezető igazgatója. Ennek egyik legfontosabb állomása volt 2010- ben az önálló minisztérium megszűnése.

Ez akár még jól is elsülhetett volna, hiszen több tárcánál is az ügynek elkötelezett szakpolitikusok kerültek helyzetbe, ám a tapasztalatok mást mutatnak. Ezek a döntéshozók időközben vagy ellehetetlenültek és lemondtak, vagy súlytalanná váltak. A vízügy az árvízi és közfoglalkoztatási meggondolások alapján több részletben a belügyi tárcánál landolt, jóllehet a vízgazdálkodás ennél sokkal fontosabb.

A klímavédelem is több mint fejlesztési kérdés, amelynek a minisztériuma most felügyeli. Ráadásul az első nagyobb megszorító intézkedések a vidékfejlesztést érintették, az illetékes hivatal pedig szinte az egészet „megspórolta” a környezet- és természetvédelem kárára. Ennek következtében a nemzeti parkoknak ma már saját maguknak kell kigazdálkodniuk költségvetésük döntő részét – hasonlóan a zöldhatósághoz, amelynek egyik fő bevételi forrása a büntetések kiszabásából befolyó összeg.

Mindezen visszásságok elkerülésére nagyobb volna a remény, ha a környezetés természetvédelmet önálló tárca képviselné a kormányban. Annál is inkább, mert a klímaváltozás mellett a természeti sokféleség csökkenésére is választ illene adni. Ennek elmaradása esetén pedig tiszta vizünk, egészséges levegőnk, biztonságos élelmiszerünk kerül veszélybe.

Ezek is érdekelhetnek