A Szabad Föld Kertje: Kóbor gumókon

Amint a képen látható, a borsó is lekerült az ágyásokról. Őnagysága cukorborsóféle, azaz héjastól ehető, ami hatalmas találmánya a jóistennek, illetve a nemesítőknek. Háromszor annyit ad, mivel nem kell eldobni a héját. Így fejteni sem szükséges, viszont mindenre ugyanúgy jó, mint a szinte megbetegedések nélkül leérett hagyományos borsó.

Zöld FöldO. Horváth György2014. 07. 04. péntek2014. 07. 04.

Kép: Szabad Föld kert június mezőhazdaság konyhakert munka cukorborsó földművelés 2014 06 18 Fotó: Kállai Márton

A Szabad Föld Kertje: Kóbor gumókon
Szabad Föld kert június mezőhazdaság konyhakert munka cukorborsó földművelés 2014 06 18 Fotó: Kállai Márton

 De nem is ezért ragadtunk tollat, hanem hogy dicsérjük e korai hüvelyest: szépen termett – vagy 10 kilót megettünk és tettünk el télire, a száruk pedig takarmányként mehet majd a nyulaknak –, s trágyázza nitrogénnel a talajt.

Mert az idén a borsó helyére került a magunk nevelte paprika-, paradicsom- és padlizsánpalánták nagy része. Ha minden sikerül, nagyjából 1,5 mázsa paradicsommal számolok legalább hat fajtából, melyekből főként ivólé, ketchup és lecsó készül télire. Paprikából háromfélét ültetünk, a fehér özön, a vörös pritamin és a zöld kápia fajtákat.

S ha már saccolás: a krumpliföld olyan képet mutat, mint egy éve. Sikerült a bogarak és lárváik első rohamát kivédeni, s még a burgonyavész sem kezelhetetlen. Az első beteg leveleket csak a tavalyról áttelelt, kóbor gumókból kikelt növényeknél látom, de ezeket egy héten belül felszedjük, újburgonyaként kerül az asztalra.

A meleg és az aszály miatt kéthetente egy-egy nap öntözést nem hagyunk ki az idén sem. Nos, úgy tűnik, most is megterem a 2-2,5 mázsa, de a tavalyiból is van még vagy 30-40 kiló a pincénkben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek