Csodás: üdén tartja a bőrt, serkenti a keringést, aktivizálja az immunrendszert

Kéken hódít. - Száz éve még csak az erdőjárók csemegézhettek belőle, ám néhány évtized alatt keresett termék lett az áfonya. Legjelentősebb termelője az Egyesült Államok, de Európa számos országában is számottevő ültetvényei létesültek (Erdélyben nagy területeken terem vadon).

Zöld FöldValló László2014. 07. 20. vasárnap2014. 07. 20.
Csodás: üdén tartja a bőrt, serkenti a keringést, aktivizálja az immunrendszert

Felfutásában jelentős a szerepe rendkívül nagy színanyagtartalmának (kétszer annyi kékespiros színű antociánt tartalmaz, mint a fekete ribiszke), melynek szerteágazó jótékony hatása ma már köztudott. Így többek között üdén tartja a bőrt, serkenti a keringést, aktivizálja az immunrendszert.

A magas bokrú fürtös kék áfonya (Vaccinium corymbosum) a hangafélék családjába tartozik, s mint ilyen, kifejezetten a savanyú (4,2– 4,8 pH-értékű) talajt igényli, ami egyben határt szab a termeszthetőségének is.

Nálunk elsősorban a Dunántúl nyugati és déli, magasabban fekvő részeinek savanyú (tőzeges) talajai alkalmasak számára, kisebb arányban a Dunakanyar és a Zempléni- hegység is rejt ilyen területeket. De – öntözés mellett – a nyírségi savanyú homoktalajok is számításba jöhetnek. Másutt áfonyával próbálkozni több mint kockázatos.

A csemete ára mellett – ami a fejlettségétől függően 2000 és 6500 forint között változik – drágítja a termesztését a bokor nehezen gyökeresedő természete is, ami miatt házilag nem szaporítható. Mivel mészérzékeny, javasolt esővízzel öntözni, sekélyen elhelyezkedő gyökérzete okán pedig – mivel a tövek takarást igényelnek – legjobb fekete fóliába ültetni. Kapható fajtái az erős növekedésű, bőtermő és különösen ízletes Bluecrop, a bőtermő Blue Ray és a közepes növésű Blue Jay.

Felhasználási lehetősége igen sokféle. Szörp, bor, likőr éppúgy készíthető belőle, mint lekvár, szósz vagy savanyúság. Tehetjük süteményekbe, használhatjuk húsok pikáns kísérőjeként, natúr joghurttal elkeverve pedig egészséges, ízletes diétás ínyencség. Hűvös pincében éretten is sokáig eláll, mélyhűtve hónapokig tárolható, mindemellett aszalva is finom csemege.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek