Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Régi meggyek új élete. - Spanyol-, Pipacs-, Bosnyák, Hartai, Cigánymeggy – hol vannak már nagyapáink régi meggyfajtái? Eltűntek – azazhogy mégsem egészen, mert néhányuk tovább él: nemesített változatban. Így például a Cigánymeggy klónjához éppúgy hozzájuthatunk ma is, mint a legendás, nagygyümölcsű Pándy üvegmeggyhez (amelynek a Cigánymeggy az egyik porzója), és kapható a Pipacs 1 is, mint az egykor közkedvelt Pipacsok kései (szelektált) utóda.
Kép: Nagykörű, Nagykörü meggyszedés, gyümölcsfák 2008.06.07. fotó: Németh András Péter
Léteznek tehát, ám mégsem igazán keresettek, mert vannak náluk jobbak – sőt sokkal jobbak is. Mint a korán termőre forduló és öntermékeny Érdi bőtermő, amely annak ellenére is változatlanul keresett, hogy laza szövetű ágrendszere hasadásra hajlamos. A legújabb termesztési tapasztalatok azonban arról tanúskodnak, hogy határozott metszéssel – amikor következetes kitartással fővezérág-központú, ágcsoportos sudaras koronát alakítunk ki – ez a rendellenesség megszüntethető. (A kitartás a metszésben azért szükséges, mert a fajta „ragaszkodik” eredeti koronaformájához, a gömbkoronához.) De joggal népszerű a szintén igen megbízhatóan és bőven termő Újfehértói fürtös, illetve a nagy vagy igen nagy gyümölcsével kitűnő, ráadásul szintén gazdagon termő Favorit is.
A meggy legfőbb táplálkozási értékét antioxidáns hatású színanyagai, gyümölcssavai, A-vitaminja (amiben különösen gazdag), B2- és C- vitamin-tartalma, a fémek közül pedig a benne lévő sok vas, kalcium és magnézium adja. Számos gyümölccsel ellentétben frissen fogyasztva sem puffaszt, sőt enyhíti az efféle panaszokat.
A leve serkenti az anyagcserét, enyhíti a hasmenéses panaszokat, jó hatású a májműködés zavara, illetve a vérszegénység ellen. Szárított levele és gyümölcskocsánya (szára) ma is gyógynövényi drog; levelét korábban nemcsak teaként használták, hanem – dohánylevél helyett – elfüstölték.
Ne siessünk a meggy szüretével, várjuk meg, míg teljesen beérik. Részint, mert nem utóérő, részint pedig azért, mert gyümölcse éretten is sokáig a fán marad. Fontos, hogy kocsányával együtt szüreteljük, így az eltarthatósága is megnő.
Frissen szedve a hűtőszekrényben 4-6 napig is tárolható. Sokféle felhasználási módja közül a mélyhűtésre való kiváló alkalmasságát említjük, illetve, hogy remek befőtt, rumos meggy, szörp, bor, sőt sajt is készíthető belőle, valamint joghurtba keverve is üdítő hatású.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu