Szél és nap szárít, zápor frissít - Júliusi bejegyzések a Kertésznaptárban

Már-már menetrendszerűen érkeznek a frissítő heti esők, jótékonyan ellensúlyozva a gyakran meglóduló szél és a júliusi nap szárító hatását. De ne feledjük: a paprika azt szereti, ha vízben áll a „lába”, az uborka pedig – a meleg mellett – erősen igényli a páradús környezetet. Ahol a felmentő nyári zápor még mindig várat magára, ott tartsunk ki az öntözéssel, abban a reményben, hogy majd csak megérkezik az éltető csapadék.

Zöld FöldValló László2014. 07. 11. péntek2014. 07. 11.
Szél és nap szárít, zápor frissít - Júliusi bejegyzések a Kertésznaptárban

- Ne hagyjuk teljesen beérni a tojásgyümölcs (padlizsán) fekete bogyóit, mert akkor a húsuk már keserű. A termés szedésre érett, ha még kemény, s a magvak már kifejlődtek benne, de éretlenek. Kezdődik a palántázott sárgadinnye érése: az érett dinnye világosabb, illata átható, a bibepontnál benyomva a héj puha, a termést megemelve a kocsánya könnyen elválik. A karfiol rózsáit védjük a tűző naptól, különben megbarnul. Ennek legkézenfekvőbb módja, ha külső egy-két levelét rátörjük a rózsára.

- Tévhit, hogy ha a hagyma lombozatát megtörjük (megtapossuk), korábban érik. A lombozat tönkretételével ugyanis kényszerérésre késztetjük a szerencsétlen növényt, így a hagymáját nem tudja normálisan beérlelni, aromaanyagai sem fejlődnek ki maradéktalanul, s az eltarthatósága is jelentősen romlik.

- Most ültessük át, illetve válogassuk szét a fehér liliom hagymáit, ha már legalább három évig hagytuk egy helyen. Óvatosan szedjük ki a földből a sérülékeny hagymákat, s válasszuk szét az időseket a fiataloktól, előtte azonban gondosan készítsük elő a talajukat. (A liliom nem kényes, a régi helyére is visszatehetjük.) Külön-külön csoportba ültessük a fiatal és az öreg hagymákat, 3-5 centi mélyre. A most átültetett liliom tőlevélrózsái augusztus végén már ki is hajtanak, növényünk így telel át.

- Kerti virágaink között jócskán akadnak vágott virágnak alkalmasak is. Tovább eltartanak a szobai vázában, ha a kertben leszedett vagy a virágboltban vásárolt vágott virág szárából rózsaollóval vagy éles késsel levágunk egy kétcentis darabot. (Ha pedig már előzőleg vízben állt, hagyjuk megszáradni, s csak azután vágjunk le belőle.) A szár szállítószövetei ugyanis lemetszve a levegőn eltömődnek, a friss visszavágással viszont szabaddá válnak, és így képesek a víz fölvételére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek