Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Ízesítők kertből. - Erejük (és hatóanyagaik) teljében vannak fűszernövényeink, s van, amelyiket most szaporíthatjuk is. A rozmaringgal csínján bánjunk: a bokorról mindig csak az új hajtáscsúcsokat vágjuk le ízesítéshez, mert a túlságosan erős visszavágás hatására a növekedése megállhat. A kakukkfűről naponta leszedhetünk néhány levelet (de nem többet), és ezekben a hetekben szaporíthatjuk is hajtásai dugványozásával. Az orvosi zsálya erős ízű fűszer, ezért általában kevés kell belőle, emiatt viszont hamar megnőnek a bokrai. Most van itt az ideje, hogy a zsálya hajtásait erősen visszavágva learassuk, aztán szellős, félárnyékos helyen megszárítsuk, majd a herbáját eltegyük télire.
- Tartsunk ki a gyomirtásban, mert az esőzések kedveztek a gazoknak, köztük a parlagfűnek is. De ne csak gyomláljunk, kapáljuk is meg a kertet, ugyanis a sok csapadék hatására megtömörödött a felszín, megakadályozva a talaj szellőzését, légcseréjét. (Kötött talajon némely helyeken már a talaj iszaposodása is megindult az állandó víztelítettség miatt.)
- Permetezéssel fölér, ha rendszeresen leverjük, összegyűjtjük a beteg, fertőzött gyümölcsöket, leszedjük a rothadó zöldségterméseket, a szőlőben kicsipkedjük a fertőzött fürtrészeket. Legjobb ezeket elásni vagy zárt hordókban gyűjteni, s hetek múltán a komposztra vinni, amikor már nem lesz mit megfertőzniük.
-Kéthetente forgassuk meg a komposzthalmot, hogy átjárja a levegő és fölgyorsuljanak az érési folyamatok. Különben a sok nedvesség hatására nemkívánatos penészesedés kezdődhet a halom belsejében.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu