Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Front hátán front. - Hovatovább augusztus közepét írjuk, és most látszik némi remény arra, hogy kizuhogták magukat a felhők. Bőven kijutott eddig az egymást követő frontokból, szinte másnaponta érkezett a zápor, a zivatar, a felhőszakadás, a jégeső. De talán bekövetkezik végre a várva várt fordulat és felhőtlen napok köszöntenek ránk.
- Most szaporíthatjuk tőosztással a nőszirmokat, a pünkösdi rózsát, a gyöngyvirágot, de a párnát alkotó, tavasszal nyíló kistermetű évelőket is, mint amilyen az árlevelű lángvirág (Phlox subulata), az ikravirág (Arabis caucasia), a daravirág (Draba), a pázsitviola (Aubrieta) vagy a kristályvirág (Delosperma cooperi).
- Már most megkezdhetjük tavasszal nyíló hagymás virágaink szeptemberi ültetésének előkészületeit. Mindenekelőtt gyomtalanítsuk, majd ássuk fel a földjüket, és forgassunk bele érett szerves trágyát vagy kerti komposztot.
- Augusztus a muskátlidugványok szedésének, gyökereztetésének az ideje is. A kiszemelt és előző nap alaposan beöntözött anyatövekről vágjunk le éles késsel 8-10 centis hajtásdarabokat. (Mindig a csomó alatt 2 centire metsszük le a hajtásokat.) A levágott részről a bimbókat, virágokat távolítsuk el, majd mintegy 2 órán át hagyjuk szabadon a dugványt, hogy a metszlapjának felülete beszáradjon. Ezt követően a dugványokat ültessük műanyag ládába vagy cserépbe, amit előzőleg muskátlifölddel töltöttünk meg. A cserepeket vigyük félárnyékos helyre, és rendszeresen öntözzük a dugványokat, ügyelve, hogy a víz ne kerüljön a levelekre. Három hét múlva az egész dugványiskolát kitehetjük a napra is, hogy a gyökeres kis növények ott erősödjenek tovább.
- Elérkezett a nyári körtefajták szedésének ideje. A teljes érésben betakarított gyümölcs gyakran már kásás, húsa barna és szotyós. Ezt elkerülendő, a körtét az alapszín kialakulása után szüreteljük, majd szellős, hűvös helyen néhány napig érleljük. (Az utóérlelés során válik csak igazán ízletessé.)
- Elősegíthetjük a korai csemegeszőlők érését, ha a fürtöket erősen takaró vagy árnyékoló leveleket leszedjük. Mindig csak a már teljesen érett, a fajtára jellemző színű és illatú fürtöket takarítsuk be, mivel a szőlő nem utóérő, így ha féléretten szedjük, egyszer s mindenkorra savanyú marad.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu