Zöldtalpasság, csíkok, lilás foltok - Színhibás zöldségek

Noha az egészségre nem veszélyesek, a tetszetősséget, gusztusosságot mindenképpen rontják az egyes zöldségféléken meg-megjelenő színhiányok, az ebből származó foltosságok.

Zöld FöldValló László2014. 08. 26. kedd2014. 08. 26.
Zöldtalpasság, csíkok, lilás foltok - Színhibás zöldségek

Mint például a paradicsom zöldtalpassága, amit egyes szakemberek fajtatulajdonságnak tekintenek, megjegyezve, hogy az erre fogékonyság összefügg a környezeti tényezőkkel, illetve a tápanyagellátással. Így az erős, gyakran hirtelen beálló nappali hőmérséklet is kiválthatja (amiben volt részünk bőven mostanában), illetve a kálium hiánya. Az előbbi ellen árnyékoló (raschel) hálóval védhetjük meg a paradicsomtöveket, míg az utóbbit a káliumot nagyobb mértékben tartalmazó (folyékony) műtrágyák kijuttatásával orvosolhatjuk.

Korábban, a nyár eleji erős lehűlések idején tapasztalhattuk a fóliás paprikánál, hogy lilás foltok, csíkok képződtek a bogyón. A kiváltó ok a hideg hatása, de a súlyos foszforhiány is előidézheti. A nyári meleg megérkeztével viszont már a túlzott fölmelegedés váltott ki különböző fakó-piros vagy sárgásfehér foltokat, ami ellen szintén az árnyékoló hálónak a paprikatövek fölé terítése nyújthat védelmet. Tavaly, az aszályos nyárban számos példát láthattunk arra, hogy fénytelen, opálos lett a paprikabogyók felülete, ami az alacsony páratartalommal magyarázható. Az idén a párás melegben ilyen veszély aligha fenyeget, sokkal inkább viszont a kórokozók fertőzése, melynek nyomán nemcsak „színhibás” lesz a zöldség, hanem az étkezésre is alkalmatlan.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek