Kertünk babot áraszt

Mérleget vontunk a Szabad Föld kertjében, elvégre véget ért a nyár – még akkor is, ha él a remény, hogy elállt az eső és jön egy kis meleg, amire nagy szükség volna. A feleségem kötelezett rá, hogy szereljek fel még polcokat a kamrában. Kell a hely a befőttesüvegeknek. A hét végén ugyanis egy utolsó rohammal elkészült újabb 12-13 üveg lecsó, most érlelődik a házi ketchup két-háromféle ízben.

Zöld FöldO. Horváth György2014. 09. 21. vasárnap2014. 09. 21.

Kép: Szabad Föld kert konyhakert mezőgazdaság háztáji termelés méteres bab 2014 09 09 Fotó: Kállai Márton

Kertünk babot áraszt
Szabad Föld kert konyhakert mezőgazdaság háztáji termelés méteres bab 2014 09 09 Fotó: Kállai Márton

Ha nincs ez az extrém esős nyár és őszelő a maga gombás támadásaival, akkor még vagy 50-60 kilónyi paradicsomot kellene tartósítani. Mert nagyjából ennyit vitt el a paradicsomvész. Aki eddig nem ismerte, most megtapasztalhatta, mire is képes. Nálunk ennyi a kár.És az a sok fáradozás a permetezésekkel meg a szerekre feleslegesen kidobott 3-4 ezer forint. Akadtak olyan szerek, amelyek nem használtak az idén semmit a burgonyaés a krumplivész, illetve a peronoszpórák ellen. Pedig mindent az előírások szerint végeztünk, csak félek, ilyen erős járványos időben ezek a szabad forgalmú, bárki által megvásárolható permetszerek hatástalanok.

Így vagy úgy, de paradicsomtermésünk ebben az évben 2 mázsa körüli lett. Készült belőle zelleres ivólé, házi ketchup és több tucat üveg lecsó. Ehhez a paprikák is a kertből valók: akadt fehér özön – ebből az idei termés 20 kilóra tehető –, piros pritamin – 30 kilónyi, fele érett be eddig, most jön a java, s arra vár, hogy paprikakrémet készítsünk belőle –, és 5 kilónyi „nevenincs”.

Utóbbi a legérdekesebb: több év óta elfekvő, senki által nem azonosított magvakat találtunk egy kis befőttesüveg alján. Elvetettük, kikelt, palántáztuk, s félmaréknyi, sárguló, kerekded termést hozott. Szinte fröcsög a szaftja, mikor beleharapunk, pritaminos íze van, de közben közepesen csípős. Fantasztikus valami, jövőre is hagyunk magot belőle.

A kert most éppen babot áraszt: az idén próbálkoztam először a méteres babbal, ami olyan zöldbab, amelyik fut, méghozzá 3-5 méterre is, ha tud. Közben 40-60 centis terméseket hoz, amik félig éretten roppannak, egy fia rost, szálka sincs bennük, édeskés, babos az íze. Szinte mindenhez jó: főzeléknek, levesbe, párolni, de még a lecsóba is került belőle. Négy folyómétert vetettünk, össztermését legalább tíz kilóra becsülöm. Egy a gond: ha túlöregszik, a hüvelyben a babszemek között levegős lesz a termés, csakúgy, mint a hagyományos zöldbaboknál. Ebből megy a fagyasztóba, és esszük mindennel – de nemcsak köretként, hanem fő alkotóelemként is finom egy kis főtt tésztával, fokhagymásan, vagy csak a tükörtojás mellé, reggelire.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek