Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Visszaemlékezve az utóbbi évek időjárására, némi meglepetéssel állapíthatjuk meg: ez az október egyelőre pont olyan, mint ahogyan az neki elő van írva a természet nagykönyvében.
Kép: Image: 0011966765, License: Rights managed, Mushroom, national park Kellerwald-Edersee, Hesse, Germany / (Hericium coralloides) / Fungus, Property Release: No or not aplicable, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, Alamy, Fotó: Profimedia-Red Dot
Legalábbis ami az erdőt illeti: mindenfelé tele van az időszaknak megfelelő gombával – a korall-, a pókhálós- meg a tuskógombát szinte kerülgetni kell. Valamivel ritkábban, de találkozhatunk a leginkább a néhai bükkfák törzsén növekedő, de időnként szil-, nyír- vagy nyárfarönkökön is előforduló petrezselyemgombával. Amint a képen is látható, igen sajátos formájú a termőteste, komoly esélyekkel indulna a világ legszebb gombája címért – a dobogó valamely fokára biztosan felkerülne. Nálunk nincs jogszabályi oltalom alatt, ám az Egyesült Királyságban, Németországban, Dániában, Lengyelországban, Spanyolországban és Hollandiában „vörös listás”, azaz a kihalással fenyegetett fajok között tartják számon. Rokonai – így a közönséges süngomba meg a tüskés sörénygomba – viszont hazánkban is védettek. Szerencsére a termesztése megoldott, bár hazánkban – tudomásom szerint – nem igazán foglalkozik vele senki.
A petrezselyemgomba közepes vagy nagyobb termetű gombafaj: akár 35 centiméteresre is megnőhet egy-egy „bokor”. Elágazó, és szivacshoz, korallhoz vagy ágas-bogas petrezselyemkupachoz hasonlít. Ágain fésűfogszerű, legfeljebb 1 centiméteres, törékeny tüskék vannak, termőteste alján 1-3 cm hosszú, tönkszerű képződménnyel kapcsolódik a fához, amelyből táplálkozik. Színe rendszerint fehér(es), vágásra nem változik. Húsa fehér, vastag, sajtszerű, idős korban taplószerűen megkeményedik és megbarnul. Illata kellemes, némileg a retekére emlékeztet, mint ahogy az íze is. Fiatalon fogyasztható, idősebb korában már ehetetlen. Általában júniustól októberig terem, bár találtam már decemberben is.
Elkészítésére többnyire salátarecepteket lehet fellelni – a megtisztított, megmosott és néhány percig párolt (végső esetben főzött) petrezselyemgomba valóban illik a különféle zöldségekhez. Sajátos formája miatt az én lábasomban azonban vegapacalként végzi: a gombát mintegy ötcentis darabokra tépkedve dobálom bele a külön elkészített pörköltbe, majd valamilyen megszokott köretet adok hozzá – sajátos élmény például a petrezselyemgomba-pörkölt tejfölös puliszkával.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu