Régi almák felfedezése 2.: Mosolygó Batul

Alighanem a legközismertebb fajta Erdélyben, ahol az alma igazi hazára lelt.

Zöld FöldValló László2014. 10. 09. csütörtök2014. 10. 09.

Kép: Magyar őshonos alma fajták típusok gyümölcs egészség táplálkozás étel vitamin Batul 2014 09 20 Fotó: Kállai Márton

Régi almák felfedezése 2.: Mosolygó Batul
Magyar őshonos alma fajták típusok gyümölcs egészség táplálkozás étel vitamin Batul 2014 09 20 Fotó: Kállai Márton

Az itteni régi gyümölcsök – annak ellenére, hogy sokféleségüket az elmúlt század történelmi viharai erősen megtépázták – még mindig a Kárpátmedence legfontosabb génforrásai, melyektől hazai gyümölcstermesztésünk is megújulhat.

A Batul nálunk sem ismeretlen, a faiskolák szaporítják. Alakgazdagságát számos változata bizonyítja, mint a Mosolygó, a Nyári, a Piros, a Téli, a Tüzes vagy a Zöld Batul. Legfontosabb termesztési tulajdonsága, hogy a hűvös, páradús levegőt kedveli, szárazságban hajlamos a terméshullásra. Fája közepes növekedésű, elterülő koronájú. Későn fordul termőre, de akkor bőven hoz. Gömbölyded gyümölcse közepes méretű vagy nagy, alapszíne sárgászöld. A halvány narancsvörös fedőszín csak a termés kisebb felületét borítja. Húsa bőlevű, kellemesen savanykás. Szeptember végétől szüretelhető, februárig jól eltartható, de mert ütődésre érzékeny, nehezen szállítható. A betegségeknek ellenáll, megbízhatóan és rendszeresen terem.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek