Már most sem olcsó, és további drágulásra számíthatunk - Kincset érő gesztenye

Hazánkban Nagymaros környéke, a Mecsek, továbbá Somogy, Vas és Zala megye savanyú talajai a szelídgesztenye kiváló termőhelyei. Azaz inkább csak lennének, mert jelenlegi ültetvényeink a hazai keresletnek csak tíz százalékát fedezik, a többi főleg olasz import. De mert ott is csökken a termőfelület, a termés további drágulására számíthatunk.

Zöld FöldValló László2015. 02. 02. hétfő2015. 02. 02.
Már most sem olcsó, és további drágulásra számíthatunk - Kincset érő gesztenye

Márpedig igen nagy tápértékű, fehérjében, zsíranyagokban, ásványi sókban, E-, B1-, B2- és B6-vitaminban gazdag gyümölccsel van dolgunk, melynek C-vitamin-tartalma a ribiszkéével vetekszik. A hagyományos gyógyászatban a nyers termést (amely különösen sok cseranyagot tartalmaz) hasmenés ellen használják, sütve fogyasztva pedig különösen a kimerült szervezet talpra állítására, a lábadozó betegek erősítésére ajánlják. A leveléből készült tea alkalmas a hörghurut házi kezelésére, és mivel serkenti a vénás vérkeringést, hatásos a visszér és az aranyér ellen is. Lisztje a lisztérzékenyek számára fontos: finom (gluténmentes) alapanyag.

S minthogy már most sem olcsó, nagy az esélye, hogy feldolgozott formában „felhígítják” a gesztenyét, azaz krumplival vagy babbal keverik fele-fele arányban. (Ami nem újdonság, már a régi időkben is így „dúsították”.) Ha aztán ezt a vegyes masszát alaposan megcukrozzák, rummal nyakon öntik és még tejszínhabbal is megbolondítják, ínyesmester legyen a talpán, aki e turpisságot lefüleli.

Ezt elkerülendő, legjobb, ha mi készítjük a gesztenyepürét.

Az első tennivaló a jó alapanyag beszerzése. Az egészséges gesztenye fényes, kissé olajos tapintású, sima felületű és tömött. 
Ha már összenyomható, illetve dohos, penészes szagú, repedezett vagy pláne lyukas, ne vegyük meg. Ha tároljuk, vászonzsákba vagy hálóba tegyük (a nejlonzacskóban megpenészedik). 
Főzés előtt a terméseket dobjuk hideg vízbe: amelyik feljön a vízfelszínre, azt belül kirágta a moly (azért lett könnyebb), tehát használhatatlan. 
Az ép szemek héját a gömbölyű felükön keresztirányban vágjuk be éles késsel. Ezt követően enyhén sós vízben – a forrástól számított 10 percen át – főzzük puhára, és még melegen hámozzuk meg (a hártyákat is eltávolítva). Egy kiló főtt gesztenyéhez adjunk fél kiló cukrot, majd egy liter, vaníliával ízesített tejben főzzük puhára.  
Amikor a termések felitták a tejet, törjük át krumplinyomón, keverjünk hozzá fél deci rumot és néhány csepp rumaromát, majd ismét törjük át, s az így kapott masszát néhány órára tegyük hűtőbe.

A továbbiakban tetszés, illetve recept szerint dolgozzunk vele.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek