Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Megyeri Szabolcs kertészmérnök tavalyi nyilatkozatában nem vállalkozott a tippelésre, hogy itthon milyen karrier várhat a sztíviára – pedig már nevelgette ezt a természetes édesítő hatású gyógynövényt. Nemrég aztán Debrecenben több intézmény és cég összefogott a cukorpótló jázminpakóca nagyüzemi termesztéséért.
A sztívia, e Dél-Amerikában őshonos, édes leveleiről híres gyógy- és fűszernövény honi termesztésének, feldolgozásának, értékesítésének lehetőségeit kiaknázó Stevia Projekt létrejöttét a Debreceni Egyetemen átfogó kutatómunka előzte meg. Hazánkban jelenleg még csak pár hektáron termesztik, noha itt is jól megél. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, vaspótló hatású, serkenti az inzulintermelést, a cukorbetegek is fogyaszthatják. Az egyetem közreműködésével – az eddig megvalósult fejlesztésekkel együtt – már több terméket (az édesítőszereken kívül egyebek között filterestea-családot is) forgalomba hoztak, melyekben nem érezhető a növény kissé kesernyés utóíze. Jávor András rektorhelyettes szerint intézményük ezzel az egészséget, életminőséget szolgáló élelmiszeriparban kíván meghatározó szerepet vállalni. Az egyetem több partnerrel együtt létrehozta a Stevia Projektet. Egy olyan növény hazai termesztésének tervét, melynek cukortartalma háromszázszorosa a bolti fehér cukorénak.
A projektben az egyetem viszi a kutatás-fejlesztési vonalat, az érdekképviseleti feladatokat a Közép-európai Sztívia Egyesület látja el. Az egyesületet alapító Balogh János határozottan állítja: Európában „vezető elsőként” szeretnének termékeikkel piacra kerülni. A sztívia termesztésére a kontinensen a dél-alföldi régió a legalkalmasabb.
Az Innovatív Élelmiszer-ipari Klaszter Kft., a Stevia Product Europe Kft., a Gardenland Kft. és a Budapesti Műszaki Egyetem a technológiai fejlesztésekben és az értékesítésben kap szerepet. Salgó András, a műszaki egyetem tanszékvezetője elmondta: már több konzorciumban is részt vettek, ám a mostani együttműködéstől sokat várnak.
De a sztívia körül „bábáskodók” sorának ezzel még nincs vége. Füzesgyarmat önkormányzata, mely egy évvel korábban szociális munkaprogramban termesztette a növényt, technológiai partnerként kapcsolódik a projekthez. A rehabilitációval foglalkozó Nexton Kft. munkaerő-piaci közvetítőként vállal szerepet. A projektet a Central European Consulting Kft. koordinálja.
Dél-Amerikában évszázadok óta termesztik és fogyasztják a sztíviát. Az USA-ban, az Európai Unió tagállamaiban viszont (Franciaországot kivéve) az édesítőszer 2008-ig tiltólistán volt, csak később engedélyezték a forgalmazását. Nálunk a honi ízlés változásán múlik, sikertörténet lesz-e.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu