Futhatunk utána - Eloszlatunk néhány tévhitet

Az igazán hangulatos és romantikus kert elengedhetetlen része a falakra futtatott növény.

Zöld FöldLengyel Gabriella2015. 06. 09. kedd2015. 06. 09.

Kép: folyondár növény futónövény házfal borostyán Gégény Zoltánné 2014 10 10 Fotó: Kállai Márton

Futhatunk utána - Eloszlatunk néhány tévhitet
folyondár növény futónövény házfal borostyán Gégény Zoltánné 2014 10 10 Fotó: Kállai Márton

A látvány pazar, de többnyire két táborra osztja a kertbarátokat: rajongókra és elutasítókra. Apám húsz éve a családi nyaralónk fala mellé ültetett két tő vadszőlőt, ami lassan a fél házat benőtte, minden tavasszal döntés elé állítva a családot: irtsuk vagy szeressük? Mert a vadszőlőt nem lehet csak úgy leszedni, apró lenyomatokat hagy a vakolaton. Akik utálják, például ezzel is érvelnek, meg azzal, hogy tönkreteszi a falat, megbontja a tetőt, eltömíti a csatornát, vonzza a rovarokat, egérinvázió esetén ideális fészket nyújt a rágcsálóknak.

Nézzük a tényeket. A futónövény a vizet a gyökerén keresztül veszi fel, nem a falból vonja ki, így megfelelő öntözéssel egészen bizonyosan nem rongálja a falat. A jó minőségű és ép vakolatot sem bontja meg. Tévhit az is, hogy tele volna rovarokkal. A vadszőlőnket virágzás idején valóban körbezümmögik a méhek, de amint elvirágzik, ennek vége. Ültessünk körültekintően, mert például a trombitafolyondár olyan intenzitással nő, hogy könnyen kiirthatatlan közellenség válhat belőle. A fénytől távolodó, negatív fototrópos növények (borostyán, vadszőlő, lilaakác, trombitafolyondár) benőhetnek a szellőzőnyílásokba, redőnyszekrényekbe, ami a loncfélékre és a futórózsákra nem jellemző. Ha önkapaszkodó fajtát választunk, nem kell hozzá semmiféle engedély, de ha támasztékkal futtatunk, akkor már utána kell járni a helyi előírásoknak.

A zöld homlokzat a városi környezetben üdítő látvány, s élhetőbbé varázsolja a betondzsungelt vagy a kopár tűzfalakat. A falra futtatott növény véd az esőtől és a naptól, akár a napsugárzás négyötödét is távol tarthatja a háztól, így a befuttatott házakban nyáron is hűvösebb van. Szigetelő hatásuknak köszönhetően – a takart felülettől is függően – a fűtési költségeket 5–38%-kal csökkentik.

A kérdés inkább az, hogy mit tegyünk, ha a tető felé közelít, ha már rálóg az ablakra, zsalugáterre, redőnyre. Nos, a növényeket egyszerűen eligazíthatjuk a kívánt irányba, adhatunk nekik támasztékot, építhetünk számukra lugast vagy folyamatosan messük a hajtásokat.

Ezek is érdekelhetnek