Kettő-null Kishantosnak

Történelmi jelentőségű ítélet született – értékelte érdeklődésünkre Ács Sándorné agrármérnök, a Kishantosi Nonprofit Kft. ügyvezetője a Fővárosi Törvényszék immár jogerős ítéletét a Mező Vidék Bt.-vel szemben.

Zöld FöldHardi Péter2015. 06. 26. péntek2015. 06. 26.

Kép: Kishantos ökogazdaság, miután az új földtulajdonosok betárcsázták, beszántották a földeket 2014.04.17. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Kettő-null Kishantosnak
Kishantos ökogazdaság, miután az új földtulajdonosok betárcsázták, beszántották a földeket 2014.04.17. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Miből fakad az ítélet hordereje? Abból, hogy a bíróság néhány olyan megállapítást tett az indoklásában, amely hatással lehet a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) ellen indított többi perre is. A bíróság ugyanis egyebek mellett kimondta, hogy a Mező Vidék Bt. el sem indulhatott volna azon a pályázaton, amelyet az NFA a kishantosi biogazdaság által korábban megművelt földekre írt ki, mivel a bevételeinek több mint a fele nem a mezőgazdaságból származott. De nemhogy a fele, hanem egyetlen forint sem, mivel a kiíráskor mint salgótarjáni építési vállalkozás volt bejegyezve.

A többi pályázat ügyében a Fővárosi Törvényszék az elsőfokú bíróságot új eljárás indítására kötelezte.

Az ítélet kimondta továbbá, hogy a pályázati kiírások ellen igenis lehet jogorvoslattal élni. Márpedig ezzel az indokkal utasították el korábban számos olyan gazda keresetét, aki sérelmezte a számára kedvezőtlen eredményt. Ha pedig ezek a perek újraindulnak, az komoly hatással lehet az állami földek bérbeadására, a birtokviszonyokra.

Az igazságszolgáltatás érvényesüléséig azonban vélhetően még hosszú idő telik el. A Földművelésügyi Minisztérium ugyanis nem tud belenyugodni az ítéletbe, s végső döntésért a Kúriához fordul.

Nem vetíti előre a gyors változásokat az sem, hogy a minisztérium egy korábbi, májusban elvesztett perének az ítéletét sem hajtotta még végre. Akkor azt mondta ki jogerősen a bíróság, hogy a tárca a hamis állításaival megsértette a Kishantosi Nonprofit Kft. jó hírnevét. Tizenöt nap állt a minisztérium rendelkezésére ahhoz, hogy közleményt adjon ki erről, ám ezt Ács Sándorné tudomása szerint mind ez idáig elmulasztotta – pedig a határidő már lejárt.

Ezek is érdekelhetnek