Elfeledett levelek

Akinek kertje van, sokféle növényt termeszt a konyhára. Mégis egy-egy évben több tízkilónyi értékes alapanyagról mondunk le, mert nem jut eszünkbe ételként tekinteni rájuk. Ilyenek a különféle zöldség- és gyümölcslevelek – gondoljunk a szőlőre, a tormára, a retekre, a karalábéra, a leveles kelre, a takarmányrépa levelére, a lósóskára, a széles levelű útifűre, a lapura.

Zöld Földohgy2015. 07. 13. hétfő2015. 07. 13.

Kép: Növények ehető levelei szőlőlevél szölölevél Szabad Föld kertje OHGY Gödöllö gödöllő 2015.07.02. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Elfeledett levelek
Növények ehető levelei szőlőlevél szölölevél Szabad Föld kertje OHGY Gödöllö gödöllő 2015.07.02. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Most éppen a nagylevelű növényekre koncentrálunk, mivel ezeket nemcsak főzeléknek, levesnek felvagdalva készíthetjük el, hanem különféle töltelékekkel megtöltve is.

Ezek lehetnek a hagyományos töltött paprikához és káposztához használatos rizses, kukoricadarás változatok, de tölthetők akár más zöldségekből készített szaftosabb ragukkal is. Például egy kis hagymán megpárolt, aztán sóval, borssal és curryvel megbolondított gombával is főhet a keleties beütésű étel.

A vastag ereitől megfosztott, töltött leveleket egyrészt lábosban kevés ízesített pároló folyadékkal fél órát dinsztelhetjük, majd behabarhatjuk, de egyszerűbb megoldás, ha egy-két liternyi paradicsomlével öntjük nyakon az ételt. A könnyebben puhuló szőlő- és karalábélevélnél alkalmazható, hogy a tölteteket parázs felett grillezzük vagy egy kis serpenyőben vajon futtatjuk meg mindegyik oldalát néhány percig. Ezek húsokhoz akár köretként is szolgálnak.

Sok nép konyhájában megtalálhatók ezek az alapanyagok, s a miénkben is megvoltak, de az utóbbi 200-300 évben megfeledkeztünk róluk. Holott hatalmas a vitamin- és főleg rosttartalmuk, vas, magnézium, réz, kalcium és foszfor található bennük, ráadásul új ízeket is adhatnak. Ne hagyjuk veszni, hiszen például a reteknek legalább ötször annyi tömegben terem a levele, mint maga a gumó, de a karalábénál is érdemes a fejen termő 6-10 óriási levéllel számolni. A hagyományos karalábélevest vagy -főzeléket is feldobja az apróra laskázott levél.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek