Vizet a növénynek, madárnak! Kora reggel? Késő este?

KERTÉSZNAPTÁR (július 10–16.) - Ahogy növekszik a hőség és kiszárad a talajfelszín, úgy lesz egyre fontosabb a talajnedvesség megőrzése. A locsolásra a késő esti vagy a kora reggeli órák a legalkalmasabbak, mert ilyenkor hasznosul legjobban az éltető víz. A késő esti öntözés előnye, hogy a lehűlt talajból kevesebb nedvesség szökik el. Hátránya, hogy az esőztetve kijuttatott víz a leveleken állhat reggelig, ami kedvez a kórokozóknak. Hajnali öntözéskor kevesebb ideje jut a növénynek a nedvesség felvételére (mert a talaj erősen párologtatni kezd), viszont hamarabb száradnak fel a levélre került vízcseppek, ami növényvédelmi szempontból előnyös.

Zöld FöldValló László2015. 07. 10. péntek2015. 07. 10.
Vizet a növénynek, madárnak! Kora reggel? Késő este?

- A friss telepítésű, még gyönge gyökerű gyümölcs- és szőlőoltványok, díszcserjék különösen kiszolgáltatottak az aszálynak, ezért ezeket alkalmanként legalább 10-15 liter vizet kijuttatva locsoljuk. Ellenben a (többnyire) sekélyen gyökeresedő zöldségfélék a kisebb adagú, de gyakoribb öntözést igénylik. A különösen vízigényes paprika is inkább az egyszerre nagyobb vízpótlást igényli, ami úgy hasznosul a legjobban, ha ágyásos vagy barázdás módszerrel tartjuk meg a tövek közelében a vizet.
 

- A melegben jobban szomjaznak a kert madarai is, kedvezzünk nekik a jól látható helyre kitett madáritatóval. A gazdaboltokban kapható csirkeitató e célnak nagyon megfelel, de ha egy lapos edénybe köveket teszünk (hogy a kistermetű szárnyasok is landolni tudjanak), azt szívesen veszik. Fontos, hogy rendszeres időközökben pótoljukfrissítsük az itató vizét.

Ezek is érdekelhetnek