Édes szerelmeink

Ha igaz Robert Lustig amerikai kutató állítása, miszerint a cukor azért különösen veszélyes, mert hasonló hatású, mint a kábítószerek, akkor a fehér cukor a világ legelterjedtebb mákonya. Mi tagadás, ha már egyszer rákaptunk (és melyikünk ne kapott volna rá?), roppant nehéz megválni tőle, de nagy kihívás az is, hogy kevesebbet együnk belőle.

Zöld FöldValló László2015. 09. 09. szerda2015. 09. 09.
Édes szerelmeink

Nálunk a répacukor a meghatározó, ám a világ cukortermelésének 70%-át a nádcukor adja. (A trópusi, szubtrópusi cukornád egyéves vagy évelő, 4–6 méterre növő pázsitfűféle, amely szárában és levelében halmozza fel a cukrot.) A módszer, amellyel a két növényből kinyerik a cukrot, lényegében ugyanaz: a fölszeletelt répát, nádat áztatják, préselik, tisztítják (melynek során a szennyeződésekkel együtt minden szerves anyagot is kivonnak belőle), ezt követően finomítják, majd az így nyert sűrű szirupot kristályosítják és megkapják a kristálycukrot. A végeredmény, a steril fehér cukor semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmaz. De a nagyobb baj az, hogy emésztése során valósággal kizsákmányolja szervezetünket: nyomelemeket, vitaminokat von el, savasít, amivel kalciumhiányt idéz elő. Miután a kívánatosnál nagyobb mennyiségben fogyasztjuk, az emésztetlen cukor a gyomorban megerjed, megterhelve a májat, a szívet, s megnöveli a szívinfarktus kockázatát, a magas vérnyomás kialakulásának esélyét, közvetetten hozzájárul a cukorbetegség kialakulásához, s felelős a világméretű elhízásjárványért.

Majd a barna cukor megoldást ad a problémára! – gondolják sokan. Nos, a barna cukor gyártása csak az utolsó fázisban tér el a fehér cukorétól. A finomítás utáni utolsó sűrítések nyomán visszamaradt oldat a melasz – melynek kétségtelenül van némi ásványianyag-tartalma –, ezt keverik a finomított cukorhoz, ettől lesz sötétbarna színű, jellegzetes ízű és ragacsos. Azonban sok gyártó ennél szimplábban intézi el a „gyártást”: egyszerűen szirupot, aromát és színezéket kever a fehér cukorhoz. (Mint ahogy a népszerű félbarna kenyér fehér lisztjét is a legtöbbször komlókivonattal „barnítják” a sütödék.)

A többnyire bioboltokban árusított valódi nádcukrot a gyártás során csak tisztítják, de nem finomítják, így jelentősebb mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat és a cukornádból származó ásványi anyagokat, ám ez sem feledtetheti a benne lévő édes-vészes fehér cukrot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek