Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Itt a szüret, az idén – csakúgy, mint két éve – nagyjából 10-14 nappal korábban kezdődik a munka, mint ahogy megszoktuk. Az idei öt nagy hőhullám miatt korábban érnek a szőlők. A legutóbbi, a héten véget ért, 30 fok fölötti meleg hatását még nem mérték fel országszerte, de szinte biztosan előrébb hozta a szüretet. Az előtte volt néhány napos eső nagyon kellett, kicsit telítette az aszály miatt szinte töppedtté vált, mazsolára hajazó, de még nagyon savanyú, éretlen szemeket.
Kép: An winemaker cleans a wine barrel outside his wine cellar in the famous wine village of Villany Kovesd., Image: 115043839, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis, Fotó: Profimedia
Aztán a következő kánikula tovább gyorsította a cukrok képződését. Azt viszont csak a mustnyerést követően tudjuk meg, hogy hagyományos szőlőfajtáink savösszetételét mennyiben károsította a forróság – elképzelhető, hogy néhány fajtában savhiányt okozott.
Ennyit a szőlőről, de itt az utolsó pillanat, hogy aki még nem tette meg, nekiálljon a hordóit előkészíteni a must fogadására. Aki pedig lelkiismeretesen dolgozott, azaz év közben is kénezte, kezelte a hordóit, annak csak jól ki kell mosnia mindet. Egy-két napig érdemes áztatni, hogy lássa, nem eresztenek-e valamelyik dongánál. Ha igen, akkor a legtöbbször segít, ha feltöltve hagyja néhány napig: a fa bedagad és eltömeszeli a kicsiny réseket.
Ha például a kénlap nem ég el, mert a hordó belső falán megtelepedett penészgombák elhasználták a belsejében lévő levegő oxigéntartalmát, akkor a gazda kénytelen nagyobb munkát végezni. Először is hideg vízzel többször át kell öblíteni a hordót. Utána érdemes kiütni a dugókat, és zseblámpa fényénél átvizsgálni a belsejét. Ha túl sok a kirakódott borkő, azt is érdemes leütögetni, felkaparni, majd nagyon forró vízzel beáztatni, átmosni. Ezután jöhet a trisós kezelés: forró vízben oldva tegyünk belőle, félórás áztatás után jól rázzuk körbe a folyadékot. Majd eresszük le, aztán ismételjük meg a folyamatot addig, míg a trisós oldat már nem feketés vagy barnás, hanem nagyjából tiszta, opálos folyadék marad hátra. Ezt követően kisebb mennyiségű vízzel többször is mossuk át a hordót, majd öntsük fel teljesen, és legalább néhány óráig áztassuk megint. Utána csurgóra állítva szárítsuk ki, majd égessünk benne kénlapot. Az így kitisztított hordóban garantáltan hibamentesen forr ki a must.
Amennyiben a hordó fém alkatrészei nagyon átrozsdásodtak volna, kenjük át olajfestékkel. Érdemes drágább, de hatékony fajtát venni, amelyik a rozsdára is felhordható.
A pincét is takarítsuk ki, vizsgáljuk meg, hogy a darálónk, présünk, tötikénk, tölcsérünk, kármentőnk, dézsánk minden alkatrésze épen megvan-e. Nincs nagyobb bosszúság, mint amikor szüret idején kell rohangálni, hogy valamit pótolni kell (amúgy a legtöbb bolt vasárnap nem is lehet nyitva).
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu