Érdemes már a szezon elején beszerezni

RÓZSAOLLÓ, KACORKÉS. A mindennapos kerti munkák során jól hasznosítható két eszközre hívjuk föl olvasóink figyelmét, amelyet érdemes beszereznünk a szezon elején. Az egyik a rózsaolló, amelynek két keskeny, hegyben végződő pengéje ollószerű, a nyele azonban a metszőollóhoz hasonló.

Zöld FöldValló László2016. 02. 18. csütörtök2016. 02. 18.
Érdemes már a szezon elején beszerezni

Mint a nevéből is kitetszik, csak gyenge gallyak (rózsaszálak), virágszárak lemetszésére való. De más föladatokra, így például a kötözőanyagok (zsinegek) elvágására, a paradicsom kacsozására, az érett szamóca vagy a paprika, paradicsom leválasztására, a karalábé, a cukkini, a padlizsán, a saláta vagy a káposztafélék lemetszésére is kiválóan alkalmas. Vásárláskor a minőségi (erős, edzett pengéjű) gyártmányt keressük, és soha ne használjuk olyan feladatokra, aminek a metszőolló az eszköze.

Hosszú szünet után most ismét kapható a régi kerti szerszám, a kacorkés, amelynek főleg a gyümölcsösök metszése során vehetjük hasznát. A fűrésszel levágott ágak durva széleit ezzel faraghatjuk simára (hogy ezzel is segítsük a sebgyógyulást). De hajlított, széles és éles pengéjével akár vékonyabb vesszőket, gallyakat is levághatunk, illetve használhatjuk – miként a rózsaollót – a zöldségfélék szüretelésére, a kötözőzsinór elvágására.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek