Bőven lesz mit a tejbe aprítania, ha belevág... igaz, nem azonnal - Kecsegtető gombaremények

Bőven lesz mit aprítania a tejbe annak, aki szarvasgombát telepít. De csak tíz év múlva, minthogy akkor ad először számottevő termést.

Zöld FöldValló László2016. 03. 01. kedd2016. 03. 01.

Kép: szarvasgomba bükk labrador kutya 2009 09 12 Fotó: Kállai Márton

Bőven lesz mit a tejbe aprítania, ha belevág... igaz, nem azonnal - Kecsegtető gombaremények
szarvasgomba bükk labrador kutya 2009 09 12 Fotó: Kállai Márton

Attól kezdve viszont még az unokáknak is fial, mivel az ültetvény 80-100 éven át is fönnmarad. A lehetőségre annál is inkább érdemes figyelni, mert a Vidékfejlesztési Program keretében akár 3000 eurónál is több támogatás igényelhető hektáronként e célra. És hogy mást ne mondjunk: mai árakon számolva a szarvasgomba-termesztés éves haszna elérheti a kétmillió forintot is hektáronként, ami messze túlszárnyalja a hagyományos mezőgazdasági kultúrák jövedelmezőségét.

De nézzük, mi kell ehhez a mesés jövedelmű vállalkozáshoz. A szarvasgomba megél a hegy- és dombvidéken meg a síkon is, de a legbővebben a humuszos, középkötött és enyhén meszes kémhatású talajokon terem. Mint számos gombafaj, a szarvasgomba is együtt él a fákkal, fonalaival azok gyökeréhez kapcsolódva átveszi a gyökérszőrök szerepét, így segítve a gazdanövényt a víz és az ásványi sók fölvételében. Cserében a fák kész szerves anyaggal látják el a gombát.

A leggyakoribb hazai faj, a nyári szarvasgomba legjellemzőbb társfája a tölgy, a gyertyán, a feketefenyő, a közönséges mogyoró, a törökmogyoró, valamint a kis és a nagy levelű hárs. Az ültetvényt e fafajokból tanácsos létesíteni, olyan csemetéiket ültetve, amelyeket már „megfertőztek” szarvasgombával, azaz fonalaival ott él ezek gyökerein. A telepítést követően a szarvasgomba-csemetekert gondozásában az egyik legfontosabb a talaj nedvesen tartása (ami különösen az aszályos időszakban elengedhetetlen), ezért nagyon ajánlott öntözőrendszer kiépítése is.

A sorközök művelésére jó választás a füvesítés. A fákat nem kell metszeni (csak a beteg, elszáradt részeket kivágni), hogy minél előbb árnyékolják a talajt. Ha idővel kezd kiritkulni a talajtakaró növényzet és megjelenik a csupasz föld, bizakodhat a termesztő: terebélyesedik a gombatelep.

A várva várt első szüret pedig nem folyhat másként, mint a négylábú „szakértők”, azaz képzett kutyák bevonásával, mert csak így lehetünk biztosak abban, hogy az érett gomba kerül ki a földből, az éretlen pedig benn marad.

 

TÖBBSZÖRÖS ARANYÁRON
kelt el az a háromnegyed kilós fehér szarvasgomba, amelyet hét éve ástak ki a földből az olaszországi Piemont határában. Hongkongi ingatlanbefektetők vásárolták meg, akik rekordárat, 36 millió forintnak megfelelő dollárt fizettek érte.

 

KÜLÖNLEGES FINOMSÁG.
A szarvasgombát kis mennyiségben, különleges fűszerként használjuk. A hosszabb idejű hőhatást, a fagyasztást nem tűri, mint ahogy szárítani, befőzni sem szabad, mert elveszti értékes aromáját. Legegyszerűbb receptje a szarvasgombás vaj: megmosott, de meg nem hámozott szarvasgombát sajtreszelőn lereszelünk, és elkeverjük puha vajban.

Ezek is érdekelhetnek