Úgy emlegetik, hogy 'lugaspaprika', de a paprikához semmi köze, az uborka a fő rivális

Korilla a kerítésen - Ma még kérdés, hogy a szórványosan ismert újdonság, a korilla helyet kap-e a hazai zöldségtermesztésben. Ahhoz elsősorban közeli rokonával, az uborkával kell megmérkőznie, s egyben-másban többet is mutatnia. Ami nem egyszerű, ennek ellenére érdemes kicsit közelebbről megismerkedni vele.

Zöld FöldValló László2016. 04. 05. kedd2016. 04. 05.
Úgy emlegetik, hogy 'lugaspaprika', de a paprikához semmi köze, az uborka a fő rivális

A tökfélék családjába tartozó korilla (Cyclanthera pedata) a dél-amerikai Andokban honos. Egyéves, csavarodó szárral kúszó, kacsokkal kapaszkodó növény, jó termőhelyen hajtásai az 5 métert is elérhetik. Virágai csoportosan, fürtökben képződnek, ezek helyén fejlődik a hosszú-tojásdad alakú, lapított kabak, ami erősen hasonlít a karcsú paprikaterméshez – ezért egyesek elkeresztelték lugaspaprikának, ám a paprikához semmi köze.

A vékony terméshús lédús és kellemes, íze, állaga leginkább a lágy uborkáéhoz hasonlít. Magjához csak kézen-közön, apróhirdetésekben  (az interneten) lehet hozzájutni, vetőmagos cégek nem árusítják. Ha szert tettünk néhány magra, neveljünk belőle palántát, amit május végén ültessünk ki napos vagy félárnyékos kertrészbe, például a kerítés mellé, amire felfuthat.

Mint az uborka, a korilla is tápanyagban gazdag talajt, párás környezetet és sok vizet igényel. Zsenge termését nyersen, saláták alkotórészeként vagy párolt zöldségként fogyaszthatjuk.

Ezek is érdekelhetnek