Kertésznaptár: Karó mellett többet hoznak

KERTÉSZNAPTÁR (máj. 27.–jún. 2.) - Nincs olyan haszonkert, amelyben ne kapna helyet néhány tő paradicsom. E kedvelt zöldségfélét termeszthetjük bokrosan (azaz támasz nélkül) és támasz mellett.

Zöld FöldValló László2016. 05. 27. péntek2016. 05. 27.
Kertésznaptár: Karó mellett többet hoznak

A támaszos (karós) paradicsom többet terem, jobb minőséget ad, és jóval könnyebben is ápolható, mint a bokros változat. Fontos tudni azonban, hogy támaszos termesztésre csak a folyton növő fajták alkalmasak, a mintegy harminc ilyen paradicsom közül a hazai nemesítésű Lugas, a Kecskeméti 3 és a Partner fajták tetszetős bogyóikkal és kiváló ízükkel tűnnek ki. Ezekből 3-4 tőnél többet ne ültessünk egy négyzetméterre, mert túlzsúfoljuk az állományt, a kiültetett palántákat pedig azonnal kötözzük a támaszhoz laza, nyolcas kötéssel. Támasznak igen alkalmas a 3-4 centi vastag és legalább 2,5 méter magas akáckaró, amit 60-70 centi mélyre kell a talajba ásnunk. A fejlődő paradicsomtövön csak a fő hajtást hagyjuk meg, az oldalhajtásokat folyamatosan távolítsuk el.

- Június közepéig még palántázhatjuk a sárga- és görögdinnyét, a tökféléket, illetve a paradicsomot, a paprikát, a tojásgyümölcsöt, a padlizsánt, mert e melegigényes zöldségek a nyári melegben (ami remélhetőleg végre már megérkezik) gyors fejlődésnek indulnak, és könnyen beérhetik még a korábban ültetett palántákat is (amelyek az elmúlt hűvös, csapadékos hetekben alig fejlődtek).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek