Kertésznaptár: Sövényformálás

KERTÉSZNAPTÁR (május 20–26.) - Rendszeres és szakszerű nyírással elérhetjük, hogy szép sövényünk legyen: dús ágrendszerű, tömött és zárt.

Zöld FöldValló László2016. 05. 20. péntek2016. 05. 20.
Kertésznaptár: Sövényformálás

A nyírás ideje akkor jön el, ha a sok fiatal hajtás miatt a növényfal eredeti alakja kezd megváltozni. De nagyon tanácsos megvárni, amíg az új hajtások félfás állapotúvá válnak: ilyenkor még hajlékonyak, de már nem olyan rugalmasak, ezért ideális vágni őket.

A cserjék többségénél követendő szabály, hogy a sövényfalat ne neveljük függőlegesre, hanem enyhén fölfelé keskenyedő csonka gúla alakra, hogy az alját is érje a fény, és ne kopaszodjon föl. Kisebb felületek, rövidebb sövények nyírását végezhetjük egyszerű metszőollóval is, fontos, hogy a szerszám éles és jól záródó legyen. Nagyobb felületekhez használhatjuk a kézi sövényvágó ollókat, ezekkel azonban elég fárasztó és lassú a munka. A terjedelmesebb sövényfalak nyírásának ideális eszköze a sövénynyíró gép. (Az elektromos sövénynyírók használatakor ügyeljünk a vezetékre, nehogy a kések közé akadjon és elvágjuk!)


- Az eső áztatta kertben a kapálás, fűnyírás újra és újra jelentkező tennivaló. A kikapált gyom és a lenyírt fű után maradt fűkaszálék értékes komposztalapanyag.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek