Teendők az áprilisi fagyok után - Bórra van szükség

Az április végi fagykár után több olvasónk is érdeklődött, hogy ilyenkor van-e, és mi a teendő a kertben. Nagyjából most jött el az ideje, hogy erről szóljunk, hiszen az elmúlt hetekben fáink és bokraink alvórügyei előtörtek, látni már, hogy mely hajtásrészeket tette tönkre nagyon a fagy, hol milyen új hajtás alakulhat ki, azokból melyekre van szükség, melyekre nem. Vagyis most jött el az ideje, hogy eltávolítsuk a sérült részeket.

Zöld FöldO. Horváth György2016. 05. 21. szombat2016. 05. 21.
Teendők az áprilisi fagyok után - Bórra van szükség

Aztán permeteznünk és tápoldatoznunk is kell: már korábban szóltunk arról, hogy a fagy egyben sérülést is jelent, amelyeken keresztül a meggyengített növényt jobban károsíthatják a gombák, baktériumok, kártevők. Az időjárás is kedvez ezek terjedésének.

A tápanyagpótlásról viszont még nem szóltunk, holott az ilyenkor fontos teendő. Kalcium-, magnézium- (az almák terméskötődését, nevelését segítik) és főként bórtartalmú növényi tápanyagokat alkalmazzunk – ha lehet, a leveleken felszívódó formát használva, vagyis kipermetezve. A bórtartalmú lombtrágya nagyban segíti a fagy után megmaradt termések érését is. Így sok talajnál megakadályozhatjuk a júniusban jelentkező túlzott termésellökést is, ami akár a gyümölcsök 30-40 százalékát érintheti. Egyes szilvafajták például homokos területeken hajlamosak erre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek