Zellercsokor a győztesnek

Az antik kultúrában – elsősorban vértisztító, emésztést segítő és gyulladáscsökkentő hatása miatt – a zellert nagy becsben tartották.

Zöld FöldValló László2016. 05. 26. csütörtök2016. 05. 26.
Zellercsokor a győztesnek

Némely esetben a görög atlétikai versenyek győzteseit zellercsokorral köszöntötték virág helyett. Veseműködést serkentő (vízhajtó), étvágyjavító, immunerősítő tulajdonságait a mai kutatások is igazolták. Különleges illóolaj-tartalma révén, amely a jellegzetes fűszeres illatát és ízét ad ja, a gumós zeller levélzete ugyanúgy felhasználható ízesítésre, mint a szárzelleré. Fogyaszthatjuk nyersen salátákban (hatása így érvényesül leginkább), de remek fűszere a különféle leveseknek, mártásoknak, főzelékeknek, hús- és tojáspástétomoknak is.

Egyik közkedvelt felhasználási módja a zellerkrémleves, ami könnyen és gyorsan elkészíthető.

A nagyobb, zsenge gumók pedig ízletes rántott zeller készítésére is jók. Mivel hosszú tenyészidejű, főnövényként termesztjük. A mélyrétegű, tápanyagban gazdag talajt kedveli.

Kapható fajtái a Prágai óriás és az Alabástrom. Fagyérzékeny palántáit most ültessük ki a zöldségágyásba, 40 x 40 centis tenyészterületre. Sűrűbben ültetve megnő a károsítók fellépésének veszélye. Közepes fényigényű, az enyhe árnyékban is jól fejlődik, ám a vízigénye nagy (öntözetlen területen csak csökött gumókra számíthatunk). Ápolása a rendszeres gyomirtásból és öntözésből áll. A nyár végétől már szedhetjük a levelét, de ügyeljünk, hogy egy-két alsó levélnél ne vágjunk le többet a tőről, mert az visszaveti a gumó fejlődését.

 

SZÁRZELLER. Külön fajtája nincs, magja szárzeller címen kapható. Gumója jelentéktelen, szinte csak gyökerekből áll. A levélszárat hasznosítjuk, amelyek zsengék, ropogósak, C- és B-vitaminokban gazdagok, bőven tartalmaznak ásványi anyagokat is, kalóriatartalmuk pedig minimális. Fogyaszthatjuk nyersen salátákhoz vagy pirított zöldségekhez adva, illetve levesek fűszereként.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek