Ahol garancia a védjegy

Gyakran látogatjuk a bevásárlóközpontokat, kisboltokat, de nem gondolunk rá, hogy a természetesnek tűnő zöldségek honnan származnak, milyen módon kerültek a polcokra, s ami a legfontosabb: milyen módszerrel termesztik őket.

Zöld FöldJ. R.2016. 07. 29. péntek2016. 07. 29.
Ahol garancia a védjegy

A magam részéről eddig csak a szemem sarkából láttam a „biotermesztés” feliratot, és úgy tekintettem rá, mint a drágább, flancosabb sarokra az áruházban. Mégis elkezdett motoszkálni bennem a kérdés: komplett gazdaságok miért foglalkoznának a bio-mezőgazdasággal?

Laikusként megkerestem a Molnár biokertészetet, hogy minél többet tudjak meg e témakörről.

Az alapoktól kezdtük. Mi is az a bio-, vagyis ökológiai gazdálkodás? Nos, olyan gazdálkodási forma, amely szerves trágyázáson, biológiai növényvédelmen és természetes biológiai ciklusokon alapul. Baktériumalapú biotrágyák használatával mellőzi a műtrágyát, s a szintetikus növényvédő szereket.

Az addig nem biogazdálkodásra használt földet 2-3 évig pihentetni kell, és a vetőmagnak is biotermelésből kell származnia. A szabályok betartására az EU-s országok független szervezetet hoztak létre. Csak azon a terméken található bio minősítés, melyet leellenőriztek, s a termék megfelelt a szigorú előírásoknak.

De mire jó ez az egész? Hiszen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is ellenőrzi a növények károsanyag- tartalmát, így a polcokra egyáltalán nem kerülhet(ne) olyasmi, ami ártalmas az egészségünkre. Molnár gazda a turmixokat hozta fel példának.

Ha répalevet készítünk, akkor nem egy-egy zöldséget használunk fel, hanem annyit, amennyit normális esetben nem ennénk meg. Így a permetezett zöldség magas koncentrációban sok veszélyt rejthet magában, mivel a méreganyagok a dózis függvényében fejtik ki hatásukat. A szakember elmondta azt is, hogy a bio megjelölés a „magyar termék” védjeggyel ellentétben valóban minőségjelző, hiszen a származási hely önmagában nem garancia arra, hogy amit megveszünk, az egészséges.

A bioeljárások költségesebbek, hiszen nem használják az olcsóbb, de jóval veszélyesebb permetezőszereket, adalékanyagokat. Ha belegondolunk, mekkora mennyiségű ételt vásárolunk, s ebből mennyi köt ki a szemetesben, a pazarlás csökkentésével már nem is vennénk észre az árkülönbséget a bio- és a hagyományos élelmiszerek között.

 

A témában további információkat olvashat a Mezőgazda Kiadó Biokertészkedés című könyvében.
www.mezogazdakiado.hu

Ezek is érdekelhetnek