Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Fagykár, viharok és özönvízszerű esőzések vámolták meg a meggyet, így a közepesnél is gyengébb termés várható a hazai ültetvényekben. Ennek ellenére él a remény, hogy a termesztők megtalálják számításaikat: drágábban adhatják az étkezési meggyet, amit a fogyasztó azért fizet meg könnyű szívvel, mert valóban minőségi árut kap. Örvendetes tény ugyanis, hogy a hazai 13 ezer hektárnyi meggytermő területből 11 ezren már korszerű, a mai igényeknek megfelelő termesztés folyik.
Kép: meggy szüret gyümölcs szedés 2008 07 14 Fotó: Kállai Márton
Kevesen tudják, hogy a magyar meggyek világfajtának számítanak, mert sok hazai fajtát számos országban (többek között az USA-ban, Kínában) termesztésbe vontak, némelyeket pedig a nemesítésben felhasználnak ma is. Ennek köszönhető a magyar meggy ismertsége, keresettsége a világban, elsősorban persze Európában. Ennek legalább ezeréves az alapja, lévén, hogy a Kárpát-medence igen gazdag meggyváltozatokban, így ez a gyümölcs régóta fontos szerepet játszik népünk életében (amit olyan helységneveink is erősítenek, mint a Meggyes, Meggyaszó vagy Nyírmeggyes).
A fajták, változatok nagy számával szorosan összefügg a meggy jó alkalmazkodó képessége: remekül viszonyul a különböző talajtípusokhoz, de azért a legjobb termést a jó szerkezetű vályogtalajon adja. Emellett jó téltűrő, s mivel virágai későn nyílnak, kevésbé károsodnak a fagytól. Vízigénye csak közepes, évi 600 milliméteres csapadék mellett is eredményesen termeszthető. (De az intenzív ültetvényekben szükségessé válhat az öntözése.)
A minőségi termesztést jellemző változás, hogy a korábban meggyben élenjáró Pest és Bács- Kiskun megyében csökken a termesztés, míg Borsodban és Szabolcs-Szatmárban nő.
A friss fogyasztásra (is) alkalmas fajták sorában az Érdi bőtermő változatlanul listavezető, de lédússágával, ízletességével az igen korán, június elején érő Meteor korai is kitűnik a sorból. A Csengődi csokros részben a betegségeknek is ellenáll, a Favorit nagy gyümölcsével, az Érdi jubileum pedig kiemelkedően finom termésével ajánlja magát a közeljövőben meggyfaültetést tervezőknek.
FRISSEN SEM PUFFASZT. Számos gyümölccsel ellentétben a meggy frissen fogyasztva sem puffaszt, sőt mérsékli az ilyen panaszokat. A leve serkenti az anyagcserét, enyhíti a hasmenést, segíti a máj működését és hatásos vérszegénység ellen is. Legfőbb táplálkozási értékét antioxidáns hatású vörös színanyagai, illetve vitaminjai adják, emellett sok kalciumot, magnéziumot és vasat tartalmaz.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu