Kevesen tudják, hogy a magyar meggyek világfajtának számítanak! Meggyben jók vagyunk

Fagykár, viharok és özönvízszerű esőzések vámolták meg a meggyet, így a közepesnél is gyengébb termés várható a hazai ültetvényekben. Ennek ellenére él a remény, hogy a termesztők megtalálják számításaikat: drágábban adhatják az étkezési meggyet, amit a fogyasztó azért fizet meg könnyű szívvel, mert valóban minőségi árut kap. Örvendetes tény ugyanis, hogy a hazai 13 ezer hektárnyi meggytermő területből 11 ezren már korszerű, a mai igényeknek megfelelő termesztés folyik.

Zöld FöldValló László2016. 07. 14. csütörtök2016. 07. 14.

Kép: meggy szüret gyümölcs szedés 2008 07 14 Fotó: Kállai Márton

Kevesen tudják, hogy a magyar meggyek világfajtának számítanak! Meggyben jók vagyunk
meggy szüret gyümölcs szedés 2008 07 14 Fotó: Kállai Márton

Kevesen tudják, hogy a magyar meggyek világfajtának számítanak, mert sok hazai fajtát számos országban (többek között az USA-ban, Kínában) termesztésbe vontak, némelyeket pedig a nemesítésben felhasználnak ma is. Ennek köszönhető a magyar meggy ismertsége, keresettsége a világban, elsősorban persze Európában. Ennek legalább ezeréves az alapja, lévén, hogy a Kárpát-medence igen gazdag meggyváltozatokban, így ez a gyümölcs régóta fontos szerepet játszik népünk életében (amit olyan helységneveink is erősítenek, mint a Meggyes, Meggyaszó vagy Nyírmeggyes).

A fajták, változatok nagy számával szorosan összefügg a meggy jó alkalmazkodó képessége: remekül viszonyul a különböző talajtípusokhoz, de azért a legjobb termést a jó szerkezetű vályogtalajon adja. Emellett jó téltűrő, s mivel virágai későn nyílnak, kevésbé károsodnak a fagytól. Vízigénye csak közepes, évi 600 milliméteres csapadék mellett is eredményesen termeszthető. (De az intenzív ültetvényekben szükségessé válhat az öntözése.)

A minőségi termesztést jellemző változás, hogy a korábban meggyben élenjáró Pest és Bács- Kiskun megyében csökken a termesztés, míg Borsodban és Szabolcs-Szatmárban nő.

A friss fogyasztásra (is) alkalmas fajták sorában az Érdi bőtermő változatlanul listavezető, de lédússágával, ízletességével az igen korán, június elején érő Meteor korai is kitűnik a sorból. A Csengődi csokros részben a betegségeknek is ellenáll, a Favorit nagy gyümölcsével, az Érdi jubileum pedig kiemelkedően finom termésével ajánlja magát a közeljövőben meggyfaültetést tervezőknek.



FRISSEN SEM PUFFASZT. Számos gyümölccsel ellentétben a meggy frissen fogyasztva sem puffaszt, sőt mérsékli az ilyen panaszokat. A leve serkenti az anyagcserét, enyhíti a hasmenést, segíti a máj működését és hatásos vérszegénység ellen is. Legfőbb táplálkozási értékét antioxidáns hatású vörös színanyagai, illetve vitaminjai adják, emellett sok kalciumot, magnéziumot és vasat tartalmaz.

Ezek is érdekelhetnek