Tiszta Tisza?

Műanyag. Ebből készül a billentyűzet, amelyen e cikket írom, ebből van a számítógép, a képernyő, az egér nagy része. S ebből a sok flakon meg egyéb tárgy, amelyet sokan, sokfelé szétdobálnak. Egészségre is ártalmas vegyületet talált egy független laboratórium a Tiszában. A PET Kupa elnevezésű környezetvédő akció során a palackokkal zsúfolt területről vett vízmintákban kimutattak egy lágyítószert, amelyet jellemzően műanyag palackok gyártásához használnak.

Zöld FöldKirály Farkas2016. 07. 30. szombat2016. 07. 30.
Tiszta Tisza?

Az akció során az önkéntesek 45 ezer műanyag palacktól tisztították meg a Felső-Tisza ártéri erdőit. Az eseményt idén laboratóriumi vizsgálatokkal támogató WESSLING Hungary Kft. munkatársai mintát vettek az egyik leginkább szennyezett partszakasz vizéből. Az eredmények igazolták a szervezők félelmét: a műanyag palackokból is kioldódó anyagok, a ftalátok hat vizsgált vegyületéből három is jelen volt a mintákban – írja a laboratorium.hu. A Tiszában talált ftalátmennyiség az egészségügyi határérték több mint kétszerese.

A ftalátok legnagyobb felhasználója a műanyagipar, ahol elsősorban PVC előállítása során, lágyítóként alkalmazzák. De a PET, ez a lágy műanyag, amelyet mindennap kézbe veszünk ásványvizek és üdítők palackjának formájában, szintén tartalmazza: a betűszó a polietiléntereftalát rövidítése.

Megnyugtató, hogy a műanyaggyártásban használt, rákkeltő biszfenol-A vegyületet, illetve növényvédőszer-hatóanyagokat és gyógyszermaradványokat nem mutattak ki – a Tisza, legalábbis a vizsgált szakaszon, vállalható tisztaságúnak mondható. Ez több mint jó hír egy olyan folyóról, amely szörnyű ciánszennyezésen esett át 2000-ben.

Nos, a PET-palackok lebomlási ideje 450 év, legalábbis a szakértők szerint. De lehet százezer év is – mivel a PET-et 1939-ben találták fel, a lebomlását gyakorlatban képtelenség lett volna ellenőrizni.

Amikor tehát ön elszemetel valahol egy műanyag palackot, ez csengjen a fülében: 450 év…

Ezek is érdekelhetnek