Vadászpilóták csemegéje - Szereti a savanyút

Korábban számos olvasónk érdeklődött az áfonya termesztéséről, ami nem is csoda, hiszen sokan szeretnék saját ültetvényről szüretelni ezt a málnánál is drágább, finom, és igen értékes beltartalmú nyári gyümölcsöt.

Zöld FöldValló László2016. 07. 28. csütörtök2016. 07. 28.

Kép: July 12, 2013 - An organic fruit farm. A family picking the berry fruits from the bushes., Image: 198176660, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives, Fotó: Profimedia

Collection - July 12, 2013
July 12, 2013 - An organic fruit farm. A family picking the berry fruits from the bushes., Image: 198176660, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives
Fotó: Profimedia

Elmondtuk, hogy az áfonyának alkalmas, kifejezetten savanyú (4,3–5,2 pH értékű) talajok csak Vas megyében, Észak-Magyarországon és a Nyírségben találhatók, de ott is csak igen szűk területen. Másutt költséges talajcsere, talajsavanyítás után lehet belevágni a termesztésébe, de kérdéses, hogy ezt a mesterségesen savanyú talajállapotot hogyan és meddig sikerül fenntartani egészen más talajkörnyezetben. Ezúttal jó hírrel szolgálhatunk: a terjedőben lévő konténeres termesztés megoldani látszik az eredeti termőhelytől független áfonyatermesztés kérdését.

A piacon most kapható gyümölcs többek között Lengyelországból, a Felvidékről és az erdélyi havasokból érkezik, ahol jellemzően lapát formájú fésűs dobozzal gyűjtik a fekete és a kék áfonya terméseit. Hazánkban – miután az 1960-as években bekerült az országba – a kék gyümölcsű változat, a magas bokrú amerikai kék áfonya (Vaccinium corymbosum) honosodott meg, ennek fajtái vannak ma jelen a köztermesztésben.

A konténeres termesztés alapja a 25 literes űrtartalmú műanyag konténer, amelyet megtöltünk kifejezetten savanyú földdel (ami néhány kertészetben készen is beszerezhető) és földre terített fekete fólián helyezünk el. A konténerbe ültetjük (ősszel) a két-három éves kis áfonyabokrot, és két évig nem trágyázzuk, csak öntözzük (mert az alapközegben van elegendő tápanyag). Ezt követően trágyázunk és egyben savanyúan is tartjuk a konténer földjét például karbamiddal, kálium vagy ammónium szulfáttal (amit legjobb vízben feloldva kijuttatni). Mivel az áfonya sekélyen gyökeresedik, különösen is vízigényes: a nyári időszakban 2-3 naponta öntözni kell, de kánikulában naponta, alkalmanként 3-4 liter vizet kijuttatva. (Azért nem többet, mert ha a gyökér vízben áll, a levegőtlenség miatt elpusztul.) Mivel nem bírja a hosszan tartó, erős napsütést, a konténereket ritka lombú fák alatt helyezzük el, s ha erre nincs mód, Raschel-hálóval védjük a tűző naptól. (De a tövek helyet kaphatnak a nagyobb méretű balkonon vagy teraszon is.) A konténerben nevelt termő korú bokroktól 2-3 kiló termést várhatunk. Ez a termesztési mód nem olcsó, de szakszerűen végezve kifizetődő lehet.


VADÁSZPILÓTÁK CSEMEGÉJE. A második világháború idején a brit pilóták éjszakai bevetésre készülve marokszám ették az áfonyát, mert tapasztalatból tudták, hogy a hatóanyaga erősíti a szem alkalmazkodóképességét a gyér fényviszonyokhoz. Ma e hatóanyag kivonata gyógyszertárakban kapható. Emellett az áfonya az emésztési zavarok, a hasmenés, a fogínygyulladás régről ismert gyógyszere.

Ezek is érdekelhetnek