Kertésznaptár: Nem hagyhatjuk magára

KERTÉSZNAPTÁR (aug. 5–11.)

Zöld FöldValló László2016. 08. 05. péntek2016. 08. 05.
Kertésznaptár: Nem hagyhatjuk magára

Augusztus elejére már sokan gondoljuk úgy, hogy túl vagyunk a kerti munkák nehezén, jöhet a megérdemelt szüret. Ám mostanság, amikor sok helyütt egyhavi esőmennyiség is lezúdul egy nap alatt, nem hagyhatjuk magára a kertet: nem akaszthatjuk szögre a kapát, nem engedhetjük, hogy a gyomok eldorádójává váljon az ültetvény.

A párás meleg eleve számos kórokozó melegágya, de ha ehhez a kert gyomfertőzöttsége is társul, még nagyobb lesz a pusztítás. Ilyen körülmények között különösen fontos az is, hogy megtisztítsuk a gyümölcsfákat, -bokrokat és a fák alatti területet a fertőzött gyümölcsöktől, gyümölcsmúmiáktól,  kivágjuk a málna letermett, elhalt vesszőit, a zöldségesben távolítsunk el minden rothadó termést, a szőlőben csípjük ki a fertőzött fürtrészeket, rendszeresen nyírjuk a pázsit füvét is.

- A nyár közepén már megjelenhettek a paprikán a napégett, kényszerérett termések, ezek csak hátráltatják a tő fejlődését, ezért – a fertőzöttekkel együtt – mindet távolítsuk el. Ezáltal újabb hajtások, illetve terméskezdemények képzésére serkentjük a növényt, amelyek között jó eséllyel lesznek többségben az egészséges paprikák.

- A sok eső „meghajtja” a sövényeket is, nagyszámú fiatal hajtás képződik rajtuk. A sövényfal zsúfolttá válik, eredeti alakja is megváltozhat, tehát elő kell vennünk a sövénynyírót. De csak abban az esetben, ha ezek a fiatal hajtások félfás állapotúvá érnek, mert akkor vághatók a legjobban. A sövényfalat ne nyírjuk függőlegesre, hanem enyhén fölfelé keskenyedő csonka gúla alakra, hogy az alját is érhesse a fény és a sövényfal ne ritkuljon ki.

Ezek is érdekelhetnek