Kertésznaptár: Új szamócás a régiből

KERTÉSZNAPTÁR (aug. 19–25.)

Zöld FöldValló László2016. 08. 19. péntek2016. 08. 19.
Kertésznaptár: Új szamócás a régiből

Három-négy év után szamócaültetvényünk elöregszik, a tövek kevesebb és apróbb gyümölcsöt teremnek.

Elérkezik a szamócás megújításának ideje, amit készen vásárolt palántákkal is megvalósíthatunk, de megtehetjük a nálunk már bevált, megkedvelt fajtákból is, ami ráadásul pénzbe sem kerül. A fajták többsége ugyanis bőven hoz ostorindákat, s azokon kis indanövényeket. Közülük a legfejlettebb, 3-5 lombleveles, dús gyökérzetű sarjakat jelöljük ki ültetésre, és vágjuk le az anyanövényről.

Némely fajta azonban kevesebb indát vagy csak nagyon gyönge indanövényeket fejleszt. Az ilyet célszerűbb tőosztással, azaz az öreg tövek szétosztásával szaporítani. Ültetés előtt ássuk fel a palánták helyét, és forgassunk bele bőségesen érett istállótrágyát (akár 10 kilót is négyzetméterenként). Az érett kerti komposzt is értékes. Szerves trágya híján műtrágyával töltsük fel a talajt. (Mivel a szamóca a klórra érzékeny, klórtartalmú műtrágyát ne használjunk.) Az előkészített parcellában 120-140 centi széles ágyásokat alakítsunk ki. Ágyásonként három sort telepítsünk úgy, hogy a sorban a tövek egymástól 40 centire legyenek.

Az egyes ágyások között hagyjunk legalább fél méter széles művelő utat, hogy ápoláskor, szedéskor ne tapossuk le a növényeket.

Ezek is érdekelhetnek