Férfimentő tökmagolaj

Jó néhány országban az elmúlt harminc évben megkétszereződött a prosztatamegbetegedések száma, ami azért is sajnálatos, mert a megelőzésnek létezik egyszerű, természetes formája is: a olajtök magjának, illetve olajának rendszeres fogyasztása.

Zöld FöldValló László2016. 09. 20. kedd2016. 09. 20.

Kép: Némethné Baksa Eszter Nagyrákosi gazda és polgármester őrség tök tökmag 2011 10 02 Fotó: Kállai Márton

Férfimentő tökmagolaj
Némethné Baksa Eszter Nagyrákosi gazda és polgármester őrség tök tökmag 2011 10 02 Fotó: Kállai Márton

A magban lévő zsíros olaj ugyanis kiválón gyógyítja a különböző gyulladásokat, köztük a prosztata betegségeit. Nem véletlen, hogy a prosztatarendellenességek megelőzésére Németországban és Ausztriában természetes módszerként használják az olajtökmagot. Miként az sem, hogy például Erdélyben kevesebb az ilyen megbetegedés, mivel ott sokkal gyakrabban szerepel az étlapon a tökfőzelék, a sült tök, a tökmag, illetve -olaj. A tökmagolaj lassítja az érelmeszesedés kialakulásának ütemét, és mivel sok benne az E-vitamin, helyreállító (roboráló) hatása szintén jelentős.

A tök Amerikából érkezett Európába, a maghéj nélküli olajtökváltozat ebből született, mégpedig egy véletlenszerű genetikai elváltozás (mutáció) útján. A többi tökfélére jellemző kemény maghéj ez esetben nem alakul ki, csak egy vékony hártya borítja a magot. Egyéves lágyszárú növény, mélyen a földbe hatoló főgyökérrel és dús oldalgyökerekkel. (Mivel így csapadékhiányos időkben is nedvességhez jut, jól tűri a szárazságot.) Szára több méter hosszúra is megnő, de akadnak rövidebb szárú (ülő vagy guggonülő) változatai is. Kabaktermései fehérek, sárgák vagy zöld alapon csíkozottak. Melegigényes és fagyérzékeny, a legszebben a tápanyagban és mészben gazdag, könnyen melegedő, középkötött vályog- vagy homoktalajon fejlődik.

Házi kertben is termeszthetjük a tökfélékre jellemző módon (fészekbe vetéssel), mert édes húsa jó főzelék- alapanyag, de értékelhető maghozamot csak nagyobb területről takaríthatunk be. (Hektáronként fél-egy tonna magot nyerhetünk.) Jellemzően üzemi méretekben termesztik, a betakarítógép előtt a gurítógép rendre gurítja az érett tököket, a rendek között széles utakat hagyva. A betakarítógép felszedi, szétroppantja a kabakokat, a magokat kiszívja és a tartályba gyűjti. (A tökhús kiváló silóalapanyag, silókukoricával együtt remek takarmányt ad.) Az összegyűjtött magvakat forgatják, szárítják, szélrostával tisztítják, miközben nagyon ügyelnek az épségére.

Az olajtök fajtái közül a Szentesi Futó biotermesztésre is ajánlott azért is, mert a tök egyik jelentős betegségének, a cukkini sárga mozaikvírusnak ellenáll.



TÖKMAGOS KÖRTESALÁTA. Két körtét félbevágunk, magházuktól megtisztítjuk, majd kisebb kockákra aprítjuk. Tízdekányi márványsajtot szintén felkockázunk, majd öt deka tökmagot serpenyőben szárazon megpirítunk. Fél citrom kifacsart levét és reszelt héját összekeverjük fél deci olívaolajjal. A körte- és sajtkockákat salátástálba tesszük, és hozzáadunk egy marék megmosott és kicsöpögtetett rukkolát. Meglocsoljuk a citromos öntettel és az egészet lazán összekeverjük.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek