Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
KERTÉSZNAPTÁR (szept. 16–22.)
Illatos, zamatos és üde bor a teljesen érett szőlőből lesz. Kivételt csak a muskotályos és a gyümölcsillatú bort adó szőlőfajták jelentenek, mivel ezek héjában a teljes érést megelőző napokban a legtöbb az olyan illat- és zamatanyag, ami a bor karakterét meghatározza.
A leszedett szőlőt minél hamarabb, lehetőleg még aznap dolgozzuk föl, mert így kapunk jó boralapanyagot.
Hasonlóan fontos, hogy tiszta edényeket, eszközöket használjunk a borhibák, borbetegségek megelőzése érdekében. Nagyon ajánlott megbízható, ismert tulajdonságú fajélesztővel megindítani az erjesztést, mert ha ismeretlen, netán káros hatású élesztőgombák kezdik erjeszteni a mustot, rossz irányt kaphat a folyamat.
Ne feledjük: ha már erjed a must a pincénkben, derékmagasságban magunk elé tartott égő gyertyával menjünk csak le, s ha a gyertya kialszik, azonnal forduljunk vissza. A színtelen és szagtalan mustgáz (szén-dioxid) életveszélyes, halált okozhat!
- Szeptember a leander szaporításának az ideje is. Ennek legegyszerűbb módja, ha a bokor valamelyik jól fejlett és egészséges hajtásából tizenöt-húsz centis dugványt vágunk, majd egy vizet tartalmazó edényben és meleg helyen tartva meggyökereztetjük. Hat-nyolc hét után a dugványt ültessük át földdel töltött cserépbe, ott majd gyorsan növekszik.
- Tanácsos a fagyérzékeny bazsalikomot és majoránnát a kerti földből cserepekbe ültetni, s így a kertben hagyni, hogy ott gyökeresedjen és erősödjön az őszi napsütésben. A becserepezett növényeket elég lesz majd csak októberben bevinni a lakásba a fagyok elől, s a konyhaablakba téve teleltetni.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu