Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Hajdanvolt keresztapám nagy ínyenc hírében állott, különösen a süteményeket kedvelte, köztük a bejglit. Az ő szemében a diós bejgli a „méltóságos”, míg a mákos csak a „tekintetes” címre volt jogosult.
Kép: Heves Dió termelés szüret gyümölcs mezőgazdaság ipar termelés gyümölcsfa ősz munka 2015 10 07 Fotó: Kállai Márton
A dió e kitüntetett jellege napjainkban egyre erősödik, már csak azért is, mert egészségvédő hatása révén presztízstermékké vált. Ugyanakkor a hagyományos konyhai, sütőipari felhasználásán túl gyógyászati és kozmetikai szempontból is fontos árucikké lépett elő: e területeken a levét és héját is hasznosítják. Mindez növeli a keresettségét és drágítja az árát, amire az idei kedvezőtlen időjárás csak ráerősít. A meleg március után hirtelen érkező áprilisi fagy, amely elsősorban a mélyebb fekvésű területeken pusztított, a dióültetvényeket sem kímélte. Másutt az elhúzódó hideg időjárás miatti rossz termékenyülés okozott terméskiesést a dióligetekben.
Nagy baj azért nincs, mert – felismerve a termesztésében és az exportjában rejlő lehetőségeket – hazánkban az utóbbi másfél évtizedben háromszorosára nőtt a dió termőterülete, ma már eléri a 6000 hektárt. Az üzemi méretű ültetvények jó termőhelyeken létesültek, de a házi kertekben is növekszik a kiváló minőséget adó oltványdiók aránya. (A faiskolák a Milotai 10-es fajtából állítják elő a legtöbb oltványt.) Fontos tudni, hogy a dióoltvány maradéktalanul továbbviszi a fajta tulajdonságait, és a telepítés utáni harmadik-negyedik évben már terem. Ellenben a magról kelt diócsemete tulajdonságörökítő képessége bizonytalan, ráadásul csak tízéves korában fordul termőre. Itt mondjuk el azt is, hogy a diófa levele valóban tartalmaz csírázásgátló anyagot, ez azonban a komposztálás során (különösen, ha két évig érleljük) oly mértékben elbomlik, hogy hatástalanná válik.
A dió fokozatosan érik és potyog le a fáról. Ne siessünk a leverésével, mert a magburkából kihullott gyümölcs a legízletesebb és a legjobban eltartható. A termés igen nagy arányban tartalmaz zsíros olajat, aminek a háromnegyede telítetlen zsírsav. Ez utóbbi igen jó hatású az érszűkület megelőzésében, a napjainkban született (köz)mondás szerint napi öt szem dió az ereket szabadon tartja. A nagy zsírosolaj-tartalom persze jelentős kalóriatartalommal is párosul, tehát igen tápláló. A dió különösen gazdag B1-vitaminban, emellett kiemelkedően sok kalciumot, magnéziumot és káliumot tartalmaz.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu