Kertésznaptár: Tisztuljon a kert!

KERTÉSZNAPTÁR (október 14–20.)

Zöld FöldValló László2016. 10. 14. péntek2016. 10. 14.
Kertésznaptár: Tisztuljon a kert!

Mielőbb takarítsuk el a kertből a sok visszamaradt beteg paprika- és paradicsomszárat, szőlőfürtöt, gyümölcsöt, mert ezek mind veszélyforrások, és fenyegetik a jövő évi termést. A betegségeket okozó gombák ugyanis a gombafonalaik révén telelnek át a fertőzött terméseken, gyümölcsmúmiákon, s innen támadnak tavasszal. De jó, ha tudjuk, hogy enyhe teleken a rovarkártevők sem pusztulnak el, hanem vidáman szaporodnak a kertben hagyott letermett növényeken. A kevésbé beteg növényrészeket vigyük a komposztra, a nagyon fertőzötteket dobjuk a kukába. Ne hagyjuk tavaszra, most vágjuk ki a málna, a szeder letermett vesszőit is, mert azok is fertőzési forrásként veszélyeztetik a kertet.
A lombhullás kezdetén éljünk az őszi lemosó permetezéssel. A fagyokig tartsuk tisztán a virágágyásokat, a gyomot és az elszáradt részeket vigyük a komposztra.



- Igyekezzünk a sonkasütőtök betakarításával, mert az erősebb fagyok károsítják. A tököket kocsánnyal együtt vágjuk le, ügyelve, hogy ne nagyon sértsük meg a kabakot bevonó viaszréteget. A terméseket ne tegyük hideg, nedves, kemény talapzatra, mert ott pára csapódik ki rajtuk, amitől megrothadnak. A kelkáposzta és a bimbóskel betakarításával ne siessünk, mert ezeknek még jót is tesz, ha egy kis fagy éri őket. Kisebb mennyiségű kései káposztát úgy tárolhatunk egyszerűen, ha tövestől felszedjük, a gyökerére spárgát kötünk, és fejjel lefelé felaggatjuk a pincében. De járható út az is, hogy a megtisztított fejeket ládába rakjuk. Előtte azonban éles késsel vágjuk le a torzsát úgy, hogy csak három- négy belső borítólevél maradjon, majd hagyjuk megszáradni a fejet, s csak teljesen szárazon tegyük a ládába.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek