Meglelkesíti csokit - Nincs csokoládé kakaó nélkül, vagy ha igen, az olyan is. A valódi csoki ugyanis szigorú nemzetközi szabványok szerint készül, a legdrágább összetevője a kakaóvaj. Hogy kevesebbe kerüljön, különféle olcsó növényi zsírokkal helyettesítik (ilyen például a kakaós massza).
Kép: Young woman harvesting cocoa beans, Sapecho, Alto Beni, Bolivia, South America, Image: 43222459, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER, Fotó: Profimedia
A végeredmény azonban minden esetben árulkodik: a valódi csokoládé élmény a testnek, a léleknek.
A csokoládéélmény forrása a kakaóbab, amely Dél-Amerika trópusi őserdeiben honos. Az ottani őslakosok – aztékok, maják – már jó háromezer évvel ezelőtt fogyasztották a gyümölcsét és itták a megpörkölt, megőrölt magok főzetét, amit sokoatlnak hívtak (innen származik a csokoládé szó). A kakaó magja, a bab kezdettől féltve őrzött kincsnek számított, Mexikóban fizetési eszközként is használták.
A kakaóbab kicsi, legfeljebb 3 méterre növő örökzöld cserjén terem. Az apró, éjjel nyíló, hosszú kocsányú, fehér vagy rózsaszínű virágok a cserjetörzsön jelennek meg, majd miután a rovarok beporozták, a helyükön kifejlődnek a mintegy 20 centi hosszú, bordázott felületű, vörösesbarna vagy sárga termések (képünkön), benne a bab formájú magokkal. A kakaóbab élénkítő hatású teobromint, illetve koffeint tartalmaz, emellett ötven százalékban zsírt, de jelentős benne az aromaanyagok, a flavonoidok, a természetes antioxidánsok aránya is.