Színpompás kis trillázó

Magabiztosan nyerte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által meghirdetett Év madara 2017 versenyt a tengelic (a másik két jelölt, az erdei fülesbagoly és a házi veréb előtt), így az idén kitüntetett figyelemben részesül.

Zöld FöldValló László2017. 01. 12. csütörtök2017. 01. 12.
Színpompás kis trillázó

Tollazata olyan színes, hogy mármár egzotikus madárnak is beillik a Kárpát-medencében. Ráadásul kitűnő, szépen trillázó hangú kis énekes, verébnyi mérettel. A két nem alig különbözik egymástól: a tojó valamivel kisebb a hímnél és némileg szürkébb. Erdőszélek, ligetek, bokros rétek, parkok, kertek lakója, gyakran láthatjuk vasúti töltések mentén is (a bogáncson), általában olyan helyeken, ahol bőven tenyészik a gyom, lévén a gyommag a fő tápláléka. A költési időszakban a rovarokat is eszi, a fiókáit is ezzel táplálja. Jellemzően csapatokba verődve jár, télen nagyobb távolságokra is elkóborol a költőhelyétől.

A madáretetőt is bandában keresi fel, és ha a fogára való falatokat kínáló madárvendéglőre talál, képes az egész napját is az „éléskamrában” tölteni, mivel a termetét meghazudtolóan nagy étkű.

Kis csésze formájú fészkét a fák magasába rakja, száraz füvekből, vékony gyökerekből építi. Fészekalja átlagosan 5 tojásból áll, a párok évente két-három fészekaljat is felnevelnek.

A tengelic védett, eszmei értéke 25 ezer forint. Hazai népessége növekedést mutat.

Ezek is érdekelhetnek